Spring Rolls z warzywami

Spring Rolls z warzywami

Przekąska jest niezmiernie łatwa w przygotowaniu. Wystarczy mieć papier ryżowy, ulubione warzywa, kiełki, no i kilka składników na sos czosnkowy.

Spring Rolls przepis

  • papier ryżowy- ilość w zależności od przewidzianych porcji, ja dam proporcje na 12 springów,
  • papryka czerwona- ok. 250g,
  • marchew,
  • ogórek zielony,
  • kiełki rzodkiewki ok. 100g,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól

Sos czosnkowy składniki

  • jogurt grecki light – 200g,
  • 2 ząbki czosnek,
  • pieprz, sól

Jak przygotować Spring Rolls z warzywami?

  • Warzywa myjemy, obieramy i ponownie myjemy. Kroimy w słupki a następnie przyprawiamy pieprzem, solą oraz oliwą i octem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Spring Rolls z warzywami

  • Następnie przygotowujemy po kolei płaty ryżowe. Ja moczyłam po jednym w ciepłej wodzie a gdy były już elastyczne, kładłam na jednym z brzegów po łyżce warzyw, trochę kiełków i zawijałam jak krokiety.
    Drugi sposób zawijania bardziej przypominałam torillę tzn. kładłam warzywa tak by lekko wystawały za papier, składałam go następnie na pół tak, żeby przykryć warzywa i rolowałam. Dostawałam wtedy zawiniątko ze zdjęcia głównego.

Spring Rolls przygotowanie

Jak zrobić Spring Rolls

  • Gdy wszystkie rollsy miałam już gotowe zajęłam się przygotowaniem sosu czosnkowego. Obrałam czosnek, przecisnęłam go przez praskę, następnie wymieszałam z jogurtem naturalnym a następnie przyprawiłam solą i pieprzem. Gotowe!

Warzywne Spring Rolls