Spring Rolls z warzywami
Przekąska jest niezmiernie łatwa w przygotowaniu. Wystarczy mieć papier ryżowy, ulubione warzywa, kiełki, no i kilka składników na sos czosnkowy.
Spring Rolls przepis
- papier ryżowy- ilość w zależności od przewidzianych porcji, ja dam proporcje na 12 springów,
- papryka czerwona- ok. 250g,
- marchew,
- ogórek zielony,
- kiełki rzodkiewki ok. 100g,
- łyżka octu winnego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pieprz, sól
Sos czosnkowy składniki
- jogurt grecki light – 200g,
- 2 ząbki czosnek,
- pieprz, sól
Jak przygotować Spring Rolls z warzywami?
- Warzywa myjemy, obieramy i ponownie myjemy. Kroimy w słupki a następnie przyprawiamy pieprzem, solą oraz oliwą i octem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Następnie przygotowujemy po kolei płaty ryżowe. Ja moczyłam po jednym w ciepłej wodzie a gdy były już elastyczne, kładłam na jednym z brzegów po łyżce warzyw, trochę kiełków i zawijałam jak krokiety.
Drugi sposób zawijania bardziej przypominałam torillę tzn. kładłam warzywa tak by lekko wystawały za papier, składałam go następnie na pół tak, żeby przykryć warzywa i rolowałam. Dostawałam wtedy zawiniątko ze zdjęcia głównego.
- Gdy wszystkie rollsy miałam już gotowe zajęłam się przygotowaniem sosu czosnkowego. Obrałam czosnek, przecisnęłam go przez praskę, następnie wymieszałam z jogurtem naturalnym a następnie przyprawiłam solą i pieprzem. Gotowe!
Spis treści