Najciekawsze przepisy świąteczne ze śledziem

Okres przedświąteczny to wspaniały czas przygotowań zarówno mentalnych, jak również kulinarnych. Każdy kto jest osobą przygotowującą świąteczną kolację często szuka inspiracji kulinarnych tak, aby wszyscy z zaproszonych gości doznali niesamowitych doznań smakowych. Najczęściej na stołach świątecznych dominuje ryba w różnej postaci, a przede wszystkim śledź. Śledzie są jedną z najczęściej spożywanych ryb, zatem warto testować wiele przepisów na ich przyrządzanie. Ta ryba nie dość że znakomicie smakuje to również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Śledzie zawierają bardzo dużą ilość białka, kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B6 oraz D. Wzbogacone są również w minerały takie jak żelazo i potas. Zalecane są w jadłospisie osób cierpiących na anemię ze względu na duże ilości żelaza.
Zatem warto jest zasięgnąć inspiracji i przygotować poniżej przedstawione przepisy na śledzia w wielu odsłonach. Goście będą zdecydowanie pod wrażeniem uczty i różnorodności potraw.

Ryba i świąteczne przepisy - śledź

Pierwszym, a jakże interesującym przepisem ze śledziem w roli głównej będzie:

1. Kanapka ze śledziem i buraczkami

Składniki:

  • chleb gryczany;
  • płat śledzia;
  • 2 małe buraki;
  • cebula;
  • pietruszka;
  • sól.

Wykonanie:
Buraki najlepiej obrać i ugotować je aż będą miękkie. Zdecydowanie można kupić już ugotowane. Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Na kromki chleba nakładaj: starte buraczki, plasterek śledzia, pokrojoną cebulę i pietruszkę. Można doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kolejną oryginalną potrawą są:

2. Śledzie z cebulą i koperkiem

Składniki:

  • płaty śledziowe (około 7);
  • 3 cebule;
  • kilka ziarenek ziela angielskiego;
  • 300 ml oleju lnianego;
  • 3 liście laurowe;
  • 2 łyżki soku z cytryny + starta skórka z połowy cytryny;
  • 1 łyżka miodu;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka ziół prowansalskich;
  • garść natki pietruszki;
  • garść koperku.

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę. Wymieszaj ją w miseczce z 2 łyżkami oleju, dodaj miód, skórkę i sok z cytryny. Następnie posyp ziołami prowansalskimi, koperkiem, pietruszką i dodaj rozdrobnione ząbki czosnku. Wypłucz śledzie i osusz ręcznikiem. Pokrój w kawałki i dodaj do miseczki z cebulą i dodatkami. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i resztę oleju. Odstaw na cały dzień do lodówki.

Trzecią, a jakże niesamowitą kompozycją kulinarną, która przeniesie nas w świat najlepszych smaków jest:

3. Rolmopsy z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych;
  • około 20 pomidorów suszonych;
  • około 10 całych orzechów włoskich;
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego;
  • 1 i 1/2 szklanki wody;
  • 3 cebule;
  • 2 liście laurowe;
  • kilka ziarenek pieprzu;
  • kilka ziarenek ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • szczypta soli.

Wykonanie:

Przygotuj marynatę. Filety śledzi wymocz przez około 2 godziny w zimnej wodzie, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Obierz i pokrój cebulę w plastry. Zagotuj wodę wraz ze wszystkimi przyprawami, octem i miodem. Kiedy woda będzie się gotować, dodaj do niej cebulę i gotuj około 3 minuty. Przygotuj rolmopsy. Na każdym filecie śledziowym ułóż po 2 pomidory suszone i 1 orzech włoski. Zawiń w roladki i zepnij wykałaczką. Tak przygotowane śledzie rozłóż na głębokim talerzu lub misce i zalej marynatą. Śledzie powinny pozostać w marynacie 2 dni.

Trochę więcej przygotowania zajmuje potrawa ze śledziem w roli głównej:

4. Śledzie w oleju lnianym

Składniki:

  • 400 g śledzi;
  • 3/4 szklanki oleju lnianego;
  • 0,5 litra wody;
  • 1 łyżka miodu;
  • 3 liście laurowe;
  • 5 ziarenek pieprzu;
  • 5 ziarenek ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka gorczycy;
  • pół szklanki octu jabłkowego;
  • 2 cebule;
  • sok z 1 cytryny;
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Filety śledzi wymocz przez około 2 godziny w zimnej wodzie, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Wlej wodę do garnka, zagotuj wraz ze wszystkimi przyprawami i odstaw do wystygnięcia. Kiedy zalewa będzie zimna, dodaj do niej miód i ocet jabłkowy, a na koniec filety śledzi. Odstaw do lodówki na około 6-8 godzin. Cebule pokrój w bardzo drobną kostkę i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na około pół godziny i odciśnij dokładnie na sitku. Wyjmij śledzie z zalewy, osusz i pokrój na małe kawałki. Przygotuj duży słoik i układaj śledzie warstwami na przemian z cebulką, świeżo zmielonym pieprzem i olejem. Tak przygotowane śledzie można podać od razu lub wstawić na kilka godzin do lodówki.

Dla najczulszych smakoszy mamy kolejny wyśmienity przepis, a jest nim:

5. Rolmopsy z ogórkiem i kaparami

Składniki:

  • 10 marynowanych płatów śledziowych;
  • 10 kaparów (lub oliwek);
  • 5 ogórków kiszonych;
  • 1 czerwona cebula;
  • 3 łyżki musztardy francuskiej;
  • 2 łyżki oleju lnianego;
  • sól do smaku;
  • garść koperku.

Wykonanie:

Pokrój cebulę i ogórki w cienkie paski. Każdy filet śledzia posmaruj olejem lnianym i musztardą. Na każdym płacie połóż kapara lub oliwkę i odrobinę ogórka kiszonego. Zwiń i zepnij wykałaczkami. Przed podaniem, posyp koperkiem i dopraw do smaku.

Bardzo popularnym, a jakże idealnym na świąteczny stół i nie tylko jest:

6. Śledź po kaszubsku

Składniki:

  • 1/2 kg płatów śledziowych;
  • 3 – 4 duże cebule (ok. 40 dag);
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego;
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego (nierafinowanego);
  • 4 łyżki octu jabłkowego;
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 3 kulki ziela angielskiego;
  • 3 listki laurowe;
  • łyżeczka ziarenek gorczycy (opcjonalnie);
  • garść rodzynek (opcjonalnie).

Wykonanie:
Filety zalać zimną wodą i moczyć ok. 3 godziny, najlepiej w lodówce. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni albo w dużym rondlu rozgrzać olej kokosowy i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając aż się lekko zeszkli, ale nie zrumieni i nie zmięknie do końca. Posypać całość cukrem. Smażyć jeszcze ok. minutę. Dodać ocet, ziele, listki laurowe, cukier, ziarenka gorczycy, koncentrat i dusić pod przykryciem kilka minut, na końcu dorzucić rodzynki. Całkowicie wystudzić, ponieważ śledź przełożony ciepłą marynatą zmięknie i straci jędrność, a tego nie chcemy. Płaty pokroić na ok. 2- 3 cm kawałki i przekładać w słoju duszoną cebulą z sosem i dodatkami. Najlepiej przygotować śledzie przynajmniej dzień, dwa przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.