HRECZNIAKI Z SOSEM POMIDOROWYM I PEKINKĄ
Jak Wam minął czas? Jak idzie dotrzymywanie postanowień noworocznych? Przygotowałam dla Was dzisiaj danie idealne na zimę, bo bazujące na kaszy gryczanej i do tego sałatkę z kapusty pekińskiej : )
Hreczniaki to świetna alternatywa dla zwykłej kaszy, w tej wersji smakuje ona również osobom, które nie są jej zwolennikami 🙂 Połączenie sypkiej kaszy z lekko roztopionym białym serem i podsmażoną cebulką jest naprawdę smaczne. Ja przygotowałam do tego jeszcze najprostszy sos pomidorowy, ale równie dobrze będą smakować np. z pieczarkowym.
Czytaj dalej: Opinie o SlimBerry >>
Hreczniaki składniki
- 200g kaszy gryczanej,
- 200g sera białego chudego,
- jajo,
- cebula,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz, ew. natka pietruszki, szczypiorek, co lubimy,
- bułka tarta do obtoczenia.
Hreczniaki przygotowanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Wsypujemy do większej miski i studzimy.
- Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Studzimy. Następnie dokładamy do kaszy.
- Dodajemy ser, wbijamy jajo, dodajemy przyprawy. Mieszamy.
- Formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej, rozpłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy na brązowy kolor na rozgrzanej patelni.
Sos pomidorowy
- pasta pomidorowa-500g (taka w kartoniku)
- cebula
- czosnek
- bazylia, sól, pieprz, łyżka cukru
- łyżka oleju
Przygotowanie sosu pomidorowego
- Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju.
- Następnie solimy, dodajemy pieprzu, bazylię i lekko podsmażamy, żeby uwolnić aromat.
- Dolewamy pastę pomidorową i podgrzewamy. Następnie wciskamy czosnek, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy.
Spis treści