HRECZNIAKI Z SOSEM POMIDOROWYM I PEKINKĄ

Jak Wam minął czas? Jak idzie dotrzymywanie postanowień noworocznych? Przygotowałam dla Was dzisiaj danie idealne na zimę, bo bazujące na kaszy gryczanej i do tego sałatkę z kapusty pekińskiej : )

Hreczniaki to świetna alternatywa dla zwykłej kaszy, w tej wersji smakuje ona również osobom, które nie są jej zwolennikami 🙂 Połączenie sypkiej kaszy z lekko roztopionym białym serem i podsmażoną cebulką jest naprawdę smaczne. Ja przygotowałam do tego jeszcze najprostszy sos pomidorowy, ale równie dobrze będą smakować np. z pieczarkowym.
Czytaj dalej: Opinie o SlimBerry >>

Hreczniaki składniki

  • 200g kaszy gryczanej,
  • 200g sera białego chudego,
  • jajo,
  • cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, ew. natka pietruszki, szczypiorek, co lubimy,
  • bułka tarta do obtoczenia.

Hreczniaki przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Wsypujemy do większej miski i studzimy.
  2. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Studzimy. Następnie dokładamy do kaszy.
  3. Dodajemy ser, wbijamy jajo, dodajemy przyprawy. Mieszamy.
  4. Formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej, rozpłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
  5. Smażymy na brązowy kolor na rozgrzanej patelni.

Sos pomidorowy

  • pasta pomidorowa-500g (taka w kartoniku)
  • cebula
  • czosnek
  • bazylia, sól, pieprz, łyżka cukru
  • łyżka oleju

Przygotowanie sosu pomidorowego

  1. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju.
  2. Następnie solimy, dodajemy pieprzu, bazylię i lekko podsmażamy, żeby uwolnić aromat.
  3. Dolewamy pastę pomidorową i podgrzewamy. Następnie wciskamy czosnek, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.