Racuchy z mąki owsianej

Racuchy z mąki owsianej
4.4 (88.57%) 7 votes

Jak dobrze odciąć się od pędu miasta i na chwilę zwolnić. W takich momentach doceniam moje – jak to mówi moja przyjaciółka – suburbsowe korzenie (podmiejskie). Tu jakoś inaczej płynie czas – cisza, spokój i szczekający pies (mój Mikuś, idealny budzik :D), może i na stałe nie chciałabym mieszkać w mojej małej mieścinie, ale co jakiś czas móc wrócić do miejsca, gdzie mogę odetchnąć pełną piersią – bezcenne ! Trochę nie w temacie napisałam wstęp, ale wyglądając za okno, nie mogłam przytoczyć nic innego. Dzisiejszy post oczywiście tradycyjnie z przepisem, tym razem na racuchy, jednak nietradycyjne!

Owsiane racuchy przepis

Składniki na 10 sztuk;

  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej (ja zmieliłam płatki owsiane),
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • jajko,
  • łyżka miodu,
  • duże jabłko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Do miski z mąką dodajemy pozostałe składniki tj. jajko, miód, mleko, woda, obrane i pokrojone w kostkę – jabłko oraz proszek do pieczenia. Wszystko łączymy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki (gdyby przypadkiem ciasto wyszło za rzadkie, chwilę czekamy aż nadmiar płynu zostanie wchłonięty przez mąkę – specyfika płatków owsianych. W sytuacji, gdy ciasto jest za gęstę – dodajemy mleka). Placki smażymy bez tłuszczu do momentu zarumienienia po obu stronach, jeśli ktoś miałby problem z przywieraniem ciasta do patelnii, najlepiej dodać łyżeczkę oleju do masy ( u mnie nie pojawił się ten problem, a nie dysponuję genialnymi sprzętami :D).

Usmażone racuchy najlepiej podawać z domową konfiturą, gotowanymi jabłkami lub jogurtem.

Wypowiedz się:

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Sliding Sidebar

Atrakcyjna oferta na odchudzanie. Kup SlimBerry w atrakcyjnej cenie, kliknij TUTAJ po rabatKup SlimBerry
+