Tę zupę możesz jeść nawet codziennie

Współczesny sposób życia w znacznym stopniu odbija się na zdrowiu. Żyjemy w pośpiechu, wszystko musi być szybko, na już, liczy się czas. Niestety ten tryb życia odbija się na sposobie jedzenia. Gotujemy szybko lub korzystamy z restauracji i barów. Jemy na szybko. Spożywanie jedzenia w pośpiechu odbija się na zdrowiu każdego człowieka, a tym bardziej dzieci. Jedzenie na szybko sprawia, że organizm się zakwasza, a samopoczucie się pogarsza. Sprawiają to potrawy gotowe i robione na szybko a tym bardziej jedzone na szybko. Dziś jemy produkty gotowe zaczynając od płatków śniadaniowych z mlekiem, a kończąc na kotletach z kurczaka. Dopóki wszyscy są zdrowi, nie przejmują się szybkim jedzeniem i korzystaniem z produktów gotowych. Dzieje się tak do czasu aż pojawi się choroba. Wtedy zaczynamy się zastanawiać co ją mogło spowodować i staramy się pomyśleć o poprawieniu naszych nawyków żywieniowych. Zaczynamy sobie zdawać sprawę, że produkty zawierające duże ilości cukru, produkty z mąki białej oraz przetwory z mąki czy mleka zakwaszają organizm. Do produktów zwiększających zakwaszenie organizmu należą także mięso jedzone w dużych ilościach, czarna herbata i inne używki jak kawa czy alkohol. Nikogo nie trzeba przekonywać, że papierosy i alkohol nie są zdrowe. Ale mało kto zastanawia się, że papierosy i alkohol zakwaszają organizm. Okazuje się, że także gorące kąpiele mogą zakwaszać organizm.

organizm i jego odkwaszanie

Organizm silnie zakwaszony funkcjonuje źle i zaczynają pojawiać się choroby. Do typowych i najczęściej występujących objawów zakwaszenia organizmu należą wzdęcia, poczucie pełności, problemy z trawieniem, czy też zaparcia. Przy zakwaszeniu organizmu mogą wystąpić także napady głodu, trudności w odchudzaniu, jak również napady głodu na słodycze i wyroby z cukrem. Ponadto organizm jest osłabiony i częściej ulega infekcjom. Zakwaszenie organizmu sprzyja bólom głowy. Pojawia się złe samopoczucie oraz senność i brak energii. Są to sygnały, że należy podjąć jakieś kroki aby dokonać zmian w trybie życia i zacząć dążyć do poprawienia stanu organizmu.

W obecnym świecie bardzo trudno jest całkowicie zrezygnować z potraw, które mają składniki zakwaszające organizm. Można, a nawet trzeba, jednak zminimalizować i zneutralizować działanie tych produktów. Najlepszym sposobem na zneutralizowanie zakwaszaczy i odkwaszenie organizmu jest dostarczenie do organizmu produktów, które go odkwaszą i pobudzą do lepszej pracy.

Jak odkwasić organizm i poprawić jego stan

Jednym z najlepszych sposobów odkwaszenia organizmu i dostarczenia mu niezbędnych dla życia składników odżywczych jest spożywanie zupy, która ma ogromnie korzystny wpływ na organizm. Zupę tę dobrze jest jeść na drugie śniadanie i na kolację.

Jak więc wygląda owa specjalna zupa. Nie obawiaj się. Nie musisz wydawać dużo pieniędzy ani też godzinami stać przy kuchni i gotować. Wykonanie zupy nie jest pracochłonne ani drogie. Do jej przygotowania wystarczą składniki dostępne w każdym sklepie. Zupa jest tania, smaczna i bardzo zdrowa.

Specjalna zupa, którą chcemy ci zaproponować w celu odkwaszenia organizmu, ma doskonałe właściwości odkwaszające organizm. Ważne aby zupa ta stała się twoim ulubionym daniem tak abyś mógł czy mogła jeść ją codziennie ze smakiem. Jest to odkwaszająca zupa, która znacznie zminimalizuje skutki spożywania codziennie zakwaszających produktów.

Przepis na specjalną zupę odkwaszającą:

Składniki:

  • 4-5 średniej wielkości marchewki;
  • 2 średniej wielkości pietruszki;
  • kawałek selera;
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej;
  • 2 łyżki posiekanego koperku;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • 1 łyżka masła 82% tłuszczu;
  • sól i pieprz do smaku;
  • liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego;
  • 2,5 litra wody;
  • Opcjonalnie można dodać, kiszone ogórki, kiszone buraki, sok z kiszonej kapusty.

Aby ugotować zupę odkwaszającą obierz i zetrzyj na tarce warzywa. Włóż je do garnka z wodą. Dodaj kaszę jaglaną. Całość należy gotować około 10 – 15 minut. Pod koniec gotowania należy dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Zupę należy doprawić do smaku solą i pieprzem Warto dodać łyżkę masła i dokładnie całość wymieszać.

Tak wykonaną zupę odkwaszającą można z powodzeniem jeść codziennie, nawet na śniadanie. Można ją zabrać w pojemniczku do pracy.

organizm odkwaszanie zakwaszonego organizmu

Dlaczego warto jeść zupę odkwaszającą?

Korzyści dla zdrowia z jedzenia tej cudownej zupy są ogromne. Przede wszystkim kasza jaglana ma działanie lecznicze. Unikalny skład naszej cudownej zupy neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, zwalcza zgagę, odśluzowuje i działa przeciwwirusowo. Ponadto proponowana przez nas zupa jest lekkostrawna i czyści jelita od środka. Zawarte w zupie warzywa i kasza jaglana poprawiają działanie układu odpornościowego, żołądka i wątroby.

Jako powody, które dodatkowo przekonają cię, do gotowania i jedzenia cudownej zupy, można wymienić dodatkowo:

  • zupa składa się z nieprzetworzonych składników, dlatego też mogą ją jeść alergicy i osoby uczulone na gluten
  • zupa odkwasza organizm czyli ma działanie alkalizujące. Dzięki działaniu alkalizującemu zupa poprawia przemianę materii, przyspiesza metabolizm, oczyszcza jelita. Regularne jedzenie tej zupy przywróci równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ponadto zupa przyniesie ulgę osobom, które mają problemy ze zgagą, żołądkiem i wątrobą.
  • lecytyna zawarta w kaszy jaglanej zwalcza tłuszcz i obniża poziom złego cholesterolu
  • poprawia stan włosów i paznokci. Zawarty w niej krzem poprawia stan skóry i paznokci. Ponadto poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega tworzeniu się w nich blaszek miażdżycowych
  • antyoksydanty zawarte w zupie neutralizują wolne rodniki i chronią skórę przed starzeniem się.
  • ponadto zupa obniża poziom stresu i działa kojąco na nerwy.

One Reply to “Tę zupę możesz jeść nawet codziennie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.