DOMOWE BUŁKI Z MĄKI ŻYTNIEJ
Za oknem szaro buro i ponuro. Ja na szczęście mam wolne, więc mogę w spokoju napisać dla Was ten post i zająć się zaległymi rzeczami, które się już piętrzą na moim biurku ; ) Przypominam Wam, że dziś upływa termin nadsyłania zgłoszeń do mojej akcji “ZMAGANIA Z DIETĄ”. Jeśli macie ochotę, to możecie to zrobić do 23.59.
Bułki z mąki żytniej
Tematem dzisiejszego posta są domowe bułki, tym razem nie pszenne a żytnie. Z zewnątrz chrupiące, w środku dość zbite. Ja takie uwielbiam, nie lubię za to wszystkich sztucznie napowietrzanych z dziurami w środku.
Bułki żytnie na drożdżach przepis
Przygotowanie bułek jest bardzo proste, wystarczą mąka, drożdże, sól i trochę oleju, chwilka pracy, kilkanaście minut pieczenia i już możemy się cieszyć własnym wyrobem.
Czytaj dalej: Opinie o SlimBerry >>
Składniki na bułki żytnie
- mąka żytnia typ 1150 – ok. 500g
- drożdże- ok.40g
- ciepła woda- szklanka
- sól-łyżeczka
- olej/oliwa/masło-łyżka (ja użyłam oleju z orzechów laskowych)
Jak przygotować?
- W ciepłem wodzie rozpuszczamy drożdże.
- Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, wlewamy mieszankę drożdżową i dodajemy sól.
- Zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby masa była za sucha dodajmy odrobinę ciepłej wody.
- Na koniec dolewamy oleju i powtórnie mieszamy.
- Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min, można ten czas wydłużyć.
- Po upływie czasu rośnięcia ciasta, lepimy z niego kulki wielkości piłeczki tenisowej, robimy nacięcia na krzyż i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 min.
- Pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st., po ok. 5-7 min zmniejszamy temperaturę do 190.
Gotowe, mówiłam, że proste! Jeśli macie ochotę, to możecie ciasto posmarować z wierzchu np. jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami lub dodać je do ciasta.
Spis treści
Witam , ale na samej wodzie drożdże nie urosną , przerabiałam to już 🙂 A jak nie urosną to i bułki też nie wyrosną .
Jak nie urosną – jak rosną.
Właśnie zrobiłem ciacho, aż mi z miski wylazło.
Urosną, ale warto dodać łyżeczkę cukru:)
Ja piekę bez drożdży, na samym zakwasie. Zdrowsze
a gdzie cukier do drożdży? Bez tego nie chciało ciasto rosnąć, dodałam cukier trzcinowy nierafinowany i od razu poszło wszystko w górę
Zrobiłem według przepisu i ciasto wyrosło dwukrotnie bez cukru.
Mi wyrosło ?
rosną – woda letnia + a nie gorąca i cieple miejsce I rośnie
Zakalec, nie wyszły !