JOGURT OWSIANY Z OWOCAMI
Niedawno na Fb pokazywałam Wam jogurt owsiany, który zwrócił moją uwagę. Przepis znalazłam na stronie Weganie, zajrzyjcie tam przy okazji ; )
Jogurt ma gęstą konsystencję, powiedziałabym, że nawet nieco zawiesistą. Smak jest bardzo oryginalny, chyba wcześniej nie próbowałam czegoś, co smakowałoby podobnie. Najlepiej smakuje z owocami i np. domowym dżemem lub miodem.
Jogurt owsiany z owocami przepis
- 100g płatków owsianych, zwykłych
- woda mineralna
- ulubione owoce: banan i nektarynka
- orzechy/ziarna: orzechy włoskie oraz siemię lniane
- dżem truskawkowy/miód- ilość według upodobań, u mnie na porcje wyszło ok. 1 łyżki
Przygotowanie jogurtu w domu
Płatki owsiane wsypujemy do SZKLANEJ/CERAMICZNEJ miseczki i zalewamy wodą (ma być jej nieco więcej niż płatków, ma je przykrywać). Miskę nakrywamy talerzem i odstawiamy na ok. 12h. Po tym czasie płatki dokładnie miksujemy, ewentualnie dodając wodę, gdyby całość była zbyt gęsta. Powtórnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie parapet) na 1-2 dni, by jogurt owsiany sfermentował. Ja swój uznałam za gotowy po 1 dniu, nie lubię zbyt kwaśnych produktów. Jeśli Wy lubicie, to możecie pozostawić go nieco dłużej.
Sam jogurt nie powala symfonią smaków, jak dla mnie. Jednak z dodatkami jest naprawdę fajną propozycją deserową, tym bardziej po schłodzeniu.