Owsianka z mikrofali
Jak powszechnie wiadomo podstawą zdrowej diety są węglowodany złożone i błonnik, które pomagają na długo zahamować uczucie głodu, nie dopuszczając do gwałtownych spadków cukru we krwi, czyli wystąpieniu ataku wilczego głodu. Dobrym przykładem śniadania, które spełnia wymagania zbilansowanego posiłku są płatki owsiane, nie dość, że na długo hamują uczucie głodu, to zawierają mnóstwo błonnika, który zdecydowanie poprawia pasaż w jelitach. Jest wiele sposobów na przygotowanie płatków owsianych, wszystko zależy od ilości czasu jaką dysponujecie, no i oczywiście od Waszych kubków smakowych. Poniżej przedstawię Wam jedną z moich ulubionych wersji płatków owsianych oraz kilka modyfikacji, jakie możecie zastosować :).
Owsianka przepis
- płatki owsiane zwykłe- 4-5 łyżek,
- mleko 2%- 200ml,
- jabłko- średnie,
- rodzynki- 25-30g,
- cynamon,
- miód-łyżeczka.
Przygotowanie owsianki
Owsianka – modyfikacje
- Zamiast miodu można użyć ulubionego owocowego syropu, najlepiej domowego soku malinowego.
- Możemy codziennie używać innych owoców, zarówno świeżych jak i suszonych. Owsianka jest pyszna również z truskawkami, malinami, bananem czy jagodami. Z suszonych owoców możemy wybrać również śliwki, żurawinę, daktyle czy morele.
- Zamiast suszonych owoców możemy użyć np. owocowej konfitury, dżemu lub powideł śliwkowych.
- Często zdarza mi się robić owsiankę na wodzie, zamiast mleka, w tym wypadku do gotowej już owsianki dodaje naturalnego lub owocowego jogurtu.
Szybka owsianka
Spis treści