Bułki z mąki owsianej
Od pewnego czasu pokazuje Wam propozycje wykorzystania mąki z płatków owsianych. Dzisiaj przyszedł czas na bułeczki : )
Przepis na bułki owsiane
- mąka z płatków owsianych-300g,
- mąka pszenna lub żytnia-200g,
- otręby owsiane-1-2 łyżki,
- drożdże świeże-30g,
- mleko- szklanka,
- masło-łyżka,
- sól.
Jak zrobić bułki owsiane?
- W misce rozrabiamy drożdże z mlekiem i 2 łyżkami mąki pszennej. Nakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do drugiej miski wsypujemy mąki, otręby oraz sól.
- Gdy rozczyn już wyrośnie dolewamy go do mieszanki mąk i wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopione masło.
- Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- Z ciasta przygotowujemy bułki wielkości piłki tenisowej, lekko spłaszczamy. Układamy na blachę (można posmarować je żółtkiem lub masłem, aczkolwiek nie trzeba).
- Pieczemy ok. 20-25 min w temp. 190 st.
Z mąką żytnią nie rośnie w ogóle
Bułki wyszły beznadziejne, twarde gnioty 🙁 🙁 🙁 a wszystko zgodnie z przepisem