Dieta w Hashimoto – Co warto jeść i dlaczego?

Choroba Hashimoto występuje w naszym kraju coraz częściej i dotyka głównie kobiety. Jest to choroba autoimmunologiczna, która przyczynia się do niedoczynności tarczycy. W skutek procesu zapalnego tarczyca jest niszczona i gorzej wykonuje swoje funkcje.

Tarczyca wytwarza hormony tarczycy, których niedobór utrudnia normalne życie. Choroba rozwija się wolno i niektórzy chorzy nie wiedzą nawet, że problem ich złego samopoczucia tkwi w tarczycy.

Niedobór hormonów tarczycy objawia się pogorszeniem samopoczucia, depresją, obniżeniem nastroju, poczuciem ciągłego zmęczenia i osłabienia. Do tego dochodzi niskie ciśnienie krwi i wrażenie chłodu. Skóra staje się sucha, zaś włosy kruche i łamliwe. O chorobie Hashimoto mogą świadczyć także zaparcia, obrzęki nóg czy też drętwienie rąk. Chorobie tej często towarzyszy tycie bez zmiany diety.

Aby zbadać czy mamy chorobę Hashimoto należy wykonać badania poziomu TSH, który w chorobie Hashimoto jest wyższy niż normalny. Jeśli badanie wykaże nieprawidłowy wynik, lekarz zleca dodatkowo badanie T3 i T4 oraz USG tarczycy.

Osoby mające problemy z tarczycą nie mogą schudnąć mimo prawidłowej diety i odchudzania. Dlatego też konieczna jest aktywność fizyczna oraz dbałość o jakość spożywanych pokarmów. Dowiedz się jakie zmiany w diecie musisz wykonać aby wspomagać organizm w walce z chorobą Hashimoto.

Zobacz również: Jak szybko schudnąć nawet 10 kilogramów?

Dużo białka w diecie

Białko stanowi ważny budulec dla mięśni i komórek. Ponadto długo utrzymuje się w żołądku i długo się trawi, co sprzyja odchudzaniu.

białko w diecie

Jednak w chorobie Hashimoto należy unikać mleka oraz jego przetworów. Hormony zawarte w mleku są czynne, dlatego też mają wpływ na układ endokrynologiczny i tarczycę. Według badań osoby z niedoczynnością tarczycy mają również nietolerancję laktozy. Efektem tego są wzdęcia, gazy i uczucie pełności. Dodatkowo przetwory mleczne mają niekorzystny wpływ na wchłanianie się leków przyjmowanych przy chorobie Hashimoto.

Przy chorobie Hashimoto możesz jeść dużo białka ale w postaci mięsa, jajek i produktów skrobiowych.

Dużo błonnika w diecie

W chorobie Hashimoto dochodzi do osłabienia mięśni i dotyczy to także mięśni gładkich jelit. Skutkiem tego są leniwe jelita. Aby je pobudzić do działania dieta powinna zawierać dużo błonnika. Błonnik działa jak miotła, która wymiata złogi z jelit. Osoby z chorobą Hashimoto powinny jeść nawet dwa razy więcej błonnika niż osoby zdrowe.

Błonnik znajdziesz w ziarnach zbóż, owocach i warzywach. Szczególnie bogate w błonnik są takie warzywa i owoce jak jabłka, awokado, banany, buraki, marchew, fasola, karczochy, soczewica, migdały czy kiełki. Błonnik tego rodzaju jest najlepiej przyswajalny. Należy go spożywać codziennie.

Produkty zawierające goitrogeny

Goitrogeny popularnie nazywa się złodziejami jodu. Znajdują się one w wielu pokarmach. Jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Zaś goitrogeny uniemożliwiają wchłanianie jodu. Jednak problem ten występuje tylko u osób mających niedobory jodu. Niedobory jodu występują rzadko, gdyż jod znajduje się w popularnej soli. Sól jest spożywana w dużych ilościach, więc do niedoboru jodu dochodzi bardzo rzadko. Dlatego też nie warto eliminować z diety chorych na Hashimoto produktów zawierających goitrogeny.

odchudzanie dietetyka produkty

Produkty zawierające goitrogeny są bardzo korzystne dla zdrowia. Wyjątkiem jest jedynie soja, która ma prócz goitrogenów także estrogen, którego chorzy na Hashimoto mają za dużo. Dlatego też należy wyeliminować soję z diety. Osoby lubiące soję mogą od czasu do czasu zjeść ją w postaci przetworzonej na przykład tofu.

Poza tym gotowanie sprawia, że produkty zawierające goitrogeny stają się nieszkodliwe. Aby wpływ na chorych na Hashimoto był naprawdę nieszkodliwy, człowiek musiałby zjeść bardzo dużo tych produktów. Do produktów zawierajacych goitrogeny zaliczamy tak zdrowe i korzystne dla zdrowia warzywa i owoce jak brokuły, truskawki czy też składniki sałatki kolesław.

Spośród produktów zawierających goitrogeny możesz jeść takie warzywa i owoce jak:

  • kapusta bok choy, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta pekińska, chrzan, jarmuż, kalarepa, sałata mizuna, gorczyca, rzodkiewki, brukiew, rzepa
  • truskawki, siemię lniane, brzoskwinie, jagły, słodkie ziemniaki (bataty), gruszki, szpinak, orzeszki pinni, pędy bambusa

Przy chorobie Hashimoto musisz unikać:

  • soji pod każdą postacią, oleju sojowego, wszystkich kotletów sojowych, flaczków sojowych
  • gotowych wędlin bo w 99% zawierają soję, słabych gatunkowo wędlin i kiełbas, parówek
  • nie jedz produktów zawierających lecytynę sojową.

Bardzo ważne jest, aby osoby chore na Hashimoto wyrobiły sobie nawyk czytania etykiet, gdyż na etykietach napisane jest, czy dany produkt zawiera soję.

Przy chorobie Hashimoto trzeba dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość jodu. Najwięcej jodu znajdziesz w rybach i owocach morza. Niedobór tego pierwiastka zniwelowało powszechne obecnie jodowanie soli kuchennej. Dużo jodu mają również ziemniaki, żurawina. Wystarczy jeden ziemniak, aby zapewnić dzienną zalecaną ilość jodu.

Przy chorobie Hashimoto unikaj wszystkich produktów zawierających gluten. Są to takie produkty jak pieczywo, pączki, ciasta, słodycze itd. Okazuje się, że przy chorobach autoimmunologicznych ujawnia się celiakia. Celiakia oznacza reakcję alergiczną na białko w produktach zbożowych. W skutek tej reakcji dochodzi do zniszczenia kosmków jelitowych, w skutek czego produkty spożywcze nie są odpowiednio wchłaniane przez jelita. Skutkiem są niedobory witamin i składników mineralnych czyli niedożywienie. Objawami tej dolegliwości są depresja, zmiany skórne, zaburzenia miesiączkowania.

Osoby z chorobą Hashimoto powinny jeść węglowodany złożone zawarte w kaszach, strączkowych i warzywach. Należy unikać cukrów prostych zawartych w słodyczach i białym pieczywie. Ponadto cukry proste odpowiadają za większość przyczyn otyłości. Pamiętaj, że przy chorobie Hashimoto bardzo trudno jest utrzymać prawidłową wagę a tym bardziej schudnąć. Dlatego też warto zrezygnować z pokarmów sprzyjających tyciu jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, które na krótko dają uczucie sytości, ale szybko odkładają się w tkance tłuszczowej powodując tycie.

One Reply to “Dieta w Hashimoto – Co warto jeść i dlaczego?”

  1. Hashimoto to okropieństwo. Teraz korzystam z Foodwise – mają fajny portal. Można tam załadować badania, których może chcieć od nas dietetyk. Nie trzeba jeździć na konsultacje i tracić czasu. https://www.foodwise.pl/twoja-poradnia Dostaję od nich regularnie plan żywieniowy i przesyłają mi listę zakupów na ten sam portal, konsultacje telefoniczne mogę sobie też umówić online.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *