Dietetyczne lody

Upragniony letni upał może czasem dać w kość. Nie ma lepszego i smaczniejszego sposobu na ochłodzenie niż lody. Lody to nieodłączny element wakacji, letnia przyjemność, której niewielu z nas potrafi się oprzeć.

Lody – najlepszy letni smakołyk

Lody to znakomity deser. Najchętniej sięgamy po nie właśnie w okresie letnim. Co więcej, lody to jedne z najbezpieczniejszych słodyczy, szczególnie jeśli mówimy o sorbetach. Te, które możemy kupić w sklepie, są jednak wzbogacane przez producentów w cukier. A także w czekoladę czy dodatkowe słodziki. Co znacznie niestety podnosi ich kaloryczność.

Przyrządzając lody domowe możemy zastąpić te kaloryczne składniki odpowiednikami fit. Dietetyczne lody przygotowujemy na bazie mleka roślinnego, a nie tłustej śmietany. Najlepsze będzie mleko kokosowe lub migdałowe, ale dobrze sprawdzi się też zwykły jogurt naturalny. Do lodów w wydaniu fit dodajemy naturalne słodziki w postaci miodu, syropu klonowego lub z agawy.

Czytaj dalej: Opinie o SlimBerry >>

Przepis na dietetyczne lody

Lato jest idealnym momentem na eksperymentowanie w kuchni. Najlepszą propozycją na gorące letnie wieczory będą dietetyczne domowe lody. Zrobienie lodów w domu daje mnóstwo satysfakcji. Samodzielne przygotowanie deseru pozwala na skomponowanie takiej kombinacji smaków, która najbardziej nam odpowiada. Plusem własnoręcznie przygotowanych lodów jest możliwość doboru najlepszej jakości składników. Lody zrobione własnoręcznie są też znacznie zdrowsze niż te kupione w sklepie.

Poniżej podaje kilka sprawdzonych przepisów:

Dietetyczne lody malinowe

  • 2 puszki mleka kokosowego;
  • 2 szklanki mrożonych malin;
  • 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, aż będą gładkie i kremowe. Następnie wlać do maszyny do lodów lub przelać do pojemnika  i zamrozić. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki na około 10 minut, aby można było je łatwiej nabierać.

Lody truskawkowo-borówkowe

  • 10 truskawek;
  • 100 g borówek amerykańskich;
  • 50 ml mleczka kokosowego;
  • 75 g lekkiego twarożku homogenizowanego;
  • 12-15 kostek lodu;
  • opcjonalnie ksylitol lub stewia.

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Dodatkowo możemy dodać  stewie lub ksylitol. Gotową masę umieścić w specjalnych pojemniczkach na lody i umieścić w zamrażarce na około 1-2 godziny.

Sorbet cytrynowy

  • 1 szklanka wody;
  • 1 szklanka cukru trzcinowego;
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny/limonki;
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny/limonki.

W rondelku rozpuść cukier razem z wodą. Kiedy masa stanie się jednolita, wystudź płyn. Powstały płyn przelej do plastikowej formy i wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz otartą skórką. Tak przygotowaną mieszankę wstaw do zamrażarki na 6 godzin, co dwie godziny mieszając całość. Sorbet serwuj z listkami mięty lub kawałkami pistacji.

Lody czekoladowe z orzechami

  • 1 szklanka mleka migdałowego;
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej;
  • 3/4 szklanki kakao;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 1/4 szklanki syropu z agawy;
  • 2 garście orzechów.

Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz orzechów miksujemy ze sobą, aż będą gładkie i kremowe. Następnie przelewamy do pojemnika, mieszamy z podprażonymi, posiekanymi orzechami i zamrażamy. Przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki na około 10 minut, aby można było je łatwiej nabierać.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.