Cukier kokosowy – zastosowanie i czy warto go spożywać?

Moda na zdrowe jedzenie opiera się przede wszystkim na użyciu produktów wysokiej klasy pochodzących z naturalnych składników. To zdecydowanie bardzo dobry krok do tego, aby ludzie zyskali zdrowie oraz czuli się lepiej każdego dnia. Coraz częściej przekonujemy się do sklepów ze zdrową żywnością, jednak tak duży asortyment sprawia, że często gubimy się w doborze produktów do naszego jadłospisu. Wybierając „zdrowe słodzidła” mamy bardzo dużą ilość różnorodnych produktów. Możemy zatem kierować się smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Wówczas warto rozważyć zakup cukru kokosowego. Dlaczego i jaki posiada on właściwości? I czy na pewno warto go stosować w codziennych spożywanych przez nas posiłkach oraz napojach?

Jak wytwarzany jest cukier kokosowy?

Cukier kokosowy jest wytwarzany z nektaru, który pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej. Korę palmy się nacina i wydobywający się sok gromadzony jest do pojemników, a następnie poddawany jest obróbce termicznej, która sprawia, że pozbawiony jest wody i zyskuje konsystencję granulatu o brązowej barwie.
Jak jest przygotowywany? Osoby zbierające wspinają się na palmy kokosowe, aby dotrzeć do kwiatów. Pobrany nektar obowiązkowo jest podgrzewany w celu odparowania wody, następnie jest skrystalizowany. Jest to naturalny produkt, ponieważ w procesie produkcyjnym nie wykorzystuje się żadnych chemikaliów. Produkcja cukru kokosowego zatem jest o wiele korzystniejsza dla środowiska niż produkcja cukru trzcinowego.
Reklamowany cukier kokosowy jako zamiennik cukru to mit. Pamiętajmy, że jest to cukier i nic tego nie zmieni, jednak jest zdrowszą alternatywą niż zwykły cukier, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że jest lepiej przyswajalny przez organizm, trawiony i metabolizowany w wolniejszym tempie, dzięki czemu poziom glukozy we krwi i insuliny nie waha się diametralnie. Cukier kokosowy zawiera inulinę, która pomaga spowolnić wchłanianie glukozy w organizmie.
Cukier kokosowy jest nierafinowany, zatem zatrzymane są w środku wszystkie składniki odżywcze takie jak potas, cynk, wapń, żelazo i wiele innych witamin oraz przeciwutleniaczy. Zatem za co lubimy cukier kokosowy?

Smak i kolor cukru kokosowego

Za smak i kolor

Cukier kokosowy ma wspaniały i wyjątkowy smak bardzo zbliżony do karmelu i toffi oraz kolor brązowy co zdecydowanie może mylić się cukrem brązowym. Fantastycznie nadaje się na dodatek do różnych deserów i ciast, jako główny składnik bądź dodatek ozdabiający ciastko. Zatem można stwierdzić, że cukier kokosowy to zdecydowanie numer jeden w przygotowywaniu różnych wypieków. Zdecydowanie lepiej oddaje smak i nadaje odpowiedniego koloru. Cenny smak i zapach charakteryzują cukier kokosowy na pierwszym miejscu jako składnik smacznych wypieków.

Za zdrowe właściwości dla całego organizmu

Po raz kolejny wspomnimy o niskim indeksie glikemicznym, który zdecydowanie jest niższy niż w innych cukrach dostępnych na rynku. Natomiast bardzo ważną rzeczą jest to, że cukier kokosowy zawiera cenne antyoksydanty, które działają przeciw wolnym rodnikom. Zdecydowanie szybko je unieszkodliwiają i zapobiegają powstawaniu nowych, dzięki temu nasz organizm jest zdecydowanie zdrowszy. Najlepsze efekty dają naturalne antyoksydanty takie jak antocyjany, polifenole, karotenoidy oraz wiele innych związków naturalnego pochodzenia. Antyoksydanty tracą swoje zbawienne właściwości podczas obróbki termicznej pożywienia, jednak nie dotyczy do cukru kokosowego, który poddawany jest odparowywaniu wody, dlatego też można uznać, że pozyskiwany jest w sposób surowy. Dlatego, też zawiera on bardzo dużo cennych antyoksydantów i nie traci ich podczas obróbki. Warto jest spożywać cukier kokosowy dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Zdecydowanie niski poziom fruktozy

Zdradliwym cukrem jest fruktoza, która najczęściej występuje naturalnie w różnorodnych owocach. Spożycie jej w nadmiarze może powodować dolegliwości związane z jelitami. Jednak w umiarkowanych ilościach fruktoza ma pozytywne działanie na organizm. Wszystkie osoby uwielbiają owoce i starają się je spożywać w miarę regularnie. Owoce zawierające fruktozę oczyszczają nasz organizm i wzbogacają w składniki odżywcze. Jednak nadmiar może wywołać różne dolegliwości jelitowo-żołądkowe. Dlaczego? Otóż jest zdecydowanie toksyczna dla wątroby, ponieważ tylko ona może przetwarzać fruktozę, więc ulega szybkiemu wyczerpaniu. Otyłość zdecydowanie może mieć podłoże spożywania fruktozy, a raczej syropu glukozowo-fruktozowego, który jest niemal do każdej słodkiej przekąski. Zdrowy zamiennik słodzidła składa się z 50% sacharozy i 50% fruktozy, gdzie biały cukier ma 100% sacharozy. Cukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny i tym samym w przeciwieństwie do agawy zawiera zdecydowanie mniej triglicerydowej substancji czyli fruktozy.

Witaminy i minerały cukru kokosowego

Bardzo duża ilość witamin i minerałów.

Cukier kokosowy zawiera również 12 witamin z grupy B, w tym prydoksynę, kwas nikotynowy, biotynę, pirydoksal, inozytol, ryboflawinę oraz tiaminę. Bardzo duża liczba minerałów sprawia, że cukier kokosowy jest bardzo wyjątkowy i zdecydowanie jest jednym z najlepszych zamienników cukru na rynku. Wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, miedź, mangan, fosfor i bor to minerały niezbędne każdemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wzbogacają procesy wzrostu mięśni i kości, produkcji komórkowej, rozwoju umysłowego oraz układu odpornościowego, a przede wszystkim regulacji enzymów. Ze względu na to, że nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować minerałów, warto je spożywać wraz z pożywieniem np. z pomocą cukru kokosowego. Cukier kokosowy zawiera kilkadziesiąt więcej razy potasu niż jest on zawarty w miodzie. Zatem warto spożywać cukier kokosowy, ponieważ potas w nim zawarty może zdecydowanie przyczynić się do poprawy stanu mięśnia sercowego oraz układu krążenia. Potas obniża ciśnienie tętnicze oraz bierze udział podczas pracy serca, gdzie krew krąży przez całe ciało człowieka. Pierwiastek jakim jest potas ma również duże znaczenie w pracy neuronów w mózgu oraz pomaga w filtrowaniu krwi podczas pracy nerek oraz usuwaniu toksyn. Cukier kokosowy również zawiera dużo miedzi, która jest bardzo istotna w wytwarzaniu czerwonych krwinek, które transportują krew do każdej komórki w organizmie. Pierwiastek jakim jest miedź pomaga we wchłanianiu samego żelaza z przewodu pokarmowego. Cukier kokosowy również zawiera cynk, który odpowiedzialny jest za odporność organizmu. Zwiększona ilość cynku pomaga chronić organizm przed bakteriami i wirusami. Wspomaga leczenie różnych ran oraz warto go przyjmować w momencie przeziębienia. Cukier kokosowy ma również dużo żelaza, które jest bardzo istotne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Żelazo niezbędne jest do zachowania odpowiedniej sprawności fizycznej i funkcjonalnej. Warto zatem spożywać cukier kokosowy ze względu na dużą zawartość żelaza, które zapobiega występowaniu niedokrwistości . Organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje również witaminy C, którą również zawiera cukier kokosowy. Witamina C to nic innego jak naturalny antyoksydant, który wspaniale dba o piękno naszej skóry i wzmacnia układ odpornościowy. Również tiamina, która zawarta w cukrze kokosowym należy do grupy witamin B. Pomaga zdecydowanie odpowiednio wykorzystać dostarczaną energię. Jak widać cukier kokosowy to przede wszystkim duże bogactwo witamin i minerałów, które nie zawsze występują w innych cukrach. Przeważnie wybierając cukier nie zastanawiamy się jaką korzyść będziemy mieli ze spożycia danego produktu. Raczej lubimy słodki smak herbaty lub ciast i zdecydowanie wybieramy tańszy, pospolity cukier biały.

Zawiera szerokie spektrum aminokwasów

Cukier kokosowy to rewelacyjne źródło aminokwasów, zawiera ich aż 16 spośród 20. Dodatkowo kwas glutaminowy, który wytwarza glutaminę, treoninę, kwas asparaginowy oraz serynę zdecydowanie wpływa na funkcje metaboliczne. Cukier kokosowy ma to do siebie, że składniki odżywcze w nim zawarte znakomicie wpływają na odpowiednie spożytkowanie energii.

Cukier kokosowy

Wszechstronny i łatwy w użyciu

Cukier kokosowy można kupić zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak również coraz częściej można go dostać w dużych, sieciowych sklepach. Jest łatwy w użyciu i zdecydowanie często może zastąpić nam zwykły, biały cukier, bez którego niektóre osoby nie wyobrażają picia kawy lub herbaty. Warto zatem wziąć pod uwagę również zamiennik cukru białego podczas przygotowywania różnych wypieków. Ze względu na to, że cukier kokosowy nadaje się jako składnik deserów i ciast, można zdecydowanie go używać bez problemu w pieczeniu ciast i ciasteczek. Każdy, kto uwielbia cukier i słodkości powinien zastanowić się nad zamianą cukru białego na cukier kokosowy, tym bardziej, że w smaku jest lepszy, a ma również właściwości odżywcze.

Czy cukier kokosowy może być alternatywą dla cukru białego?

Zdecydowanie tak. Jest przede wszystkim zdrowszy i co najważniejsze wzbogacony o różnorodne składniki odżywcze. Żaden słodzik czy cukier nie dostarczy organizmowi tylu dobrych substancji, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Minusem może być cena produktu, jednak jeśli przeliczymy sobie jakość produktu i jego naturalne pochodzenie oraz suplementacja witamin, wówczas okaże się, że cena jest adekwatna do produktu. Wiele osób nawet nie próbowało cukru kokosowego, zatem warto sięgnąć po to słodzidło i je wypróbować. Smak i zapach oraz kolor zdecydowanie zrobi furorę wśród cukrów, które używamy i stosujemy do codziennych posiłków. Codziennie spożywamy sporą ilość węglowodanów, w tym cukrów prostych. Warto więc zadbać o to, aby cukier dostarczany do naszego organizmu był bardzo dobrej jakości, spełniał nasze smakowe oczekiwania, jak również dostarczał organizmowi odpowiednich właściwości i składników odżywczych, które przyczynią się do uzyskania dobrego zdrowia. Cukier kokosowy ma bardzo dużą ilość witamin i minerałów, wobec tego znakomicie wzbogaca nasz organizm w różne minerały i składniki, które często suplementujemy w postaci tabletek. Zadbajmy o to, aby nasze posiłki były odpowiednio zbilansowane i zdecydowanie bardzo dobrej jakości. Warto czytać również skład i etykiety, wówczas będziemy mieć świadomość co spożywamy, jakie substancje oraz w jakich ilościach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.