Jak przytyć? Specjalna dieta na przytycie i wskazówki

Najczęstszym tematem zwykle jest redukcja tkanki tłuszczowej, jednak niektóre osoby pracują nad tym, aby przybrać na wadze i zwiększyć objętość swoich mięśni. Niektórym osobom strasznie ciężko przybrać na wadze i rozwinąć swoją muskulaturę. Natomiast są sposoby, które można zdecydowanie wykorzystać do rozbudowy masy mięśniowej i przyrostu masy ciała w sposób zdrowy i bardziej skuteczny. Poniżej przedstawiamy sposoby na przyrost masy.

Postaw na spożycie białka w diecie.

Możesz zwiększyć masę mięśniową poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. W tym można rozpocząć spożywanie koktajli proteinowych na bazie białka. Są one bardzo odżywcze i zbilansowane pod kątem przyrostu masy ciała. Można przyrządzać koktajle domowe z dodatkiem orzechów, owoców bogatych w białko i składniki odżywcze.

Wzbogać dietę w produkty węglowodanowe.

Wprowadź do swojej diety koniecznie ryż, który jest wartościowy i zdecydowanie jest źródłem węglowodanów, które pomogą zwiększyć masę mięśniową. Ryż jest kaloryczny, dlatego też łatwiej uzyskać zwiększoną liczbę węglowodanów w jednej porcji. Można zjeść więcej jedzenia.

Czytaj również: Jak schudnąć szybko i zdrowo?

Postaw na masło orzechowe i orzechy.

Wszelkie orzechy, i te pod postacią masła orzechowego są zdecydowanie bardzo dobrym wyborem w momencie gdy chcemy przybrać na wadze. Orzechy mają dużą zawartość biała oraz zdrowych tłuszczy, a migdały zawierają również wapń. Orzechy są zdecydowanie kaloryczne, dlatego też można je wpleść pomiędzy posiłki i potraktować jako przekąski. Masło orzechowe można również dodać do innych posiłków koktajli, jogurtów oraz wielu innych.

Spożywaj czerwone mięso.

Czerwone mięso jest jednym z najlepszych i najbardziej wartościowych mięs wpływających pozytywnie na naszą sylwetkę. Czerwone mięso zawiera leucyny, które są aminokwasami potrzebnymi do stymulowania syntezy białek mięśniowych, co przekłada się na wzrost masy mięśniowej. Dodatkowo mięso jest bogate w kreatynę, która jest najlepszym suplementem wykorzystywanym do budowania mięśni. Zdecydowanie nadaje się dla osób, które chcą przybrać na wadze.
Oto przykładowy przepis na dietę sprecyzowaną pod kątem osób z problemem przybrania na wadze.

Jak szybko i zdrowo przytyć

I DZIEŃ

I śniadanie: 2 łyżki muesli z orzechami zalane szklanką mleka, kromka grahama posmarowana margaryną i pastą z białego, półtłustego sera z dymką, jabłko, herbata lub kawa
II śniadanie: jogurt owocowy, kromka chleba chrupkiego posmarowana margaryną, plasterek pieczonej cielęciny na liściu sałaty, kilka rzodkiewek, szklanka niegazowanej wody mineralnej
Obiad: zupa z włoszczyzny startej na grubej tarce lub jarzynowa z mrożonki z dodatkiem cebuli, kminku, bazylii, łyżki koperku i łyżki jogurtu naturalnego, schab natarty majerankiem i czosnkiem upieczony w rękawie foliowym, pure: 2 ziemniaki i 3 łyżki mleka, miseczka surówki z cykorii, papryki czerwonej, groszku zielonego z puszki, soku z cytryny, 2 łyżeczek oleju rzepakowego, szklanka kompotu ze śliwek
Podwieczorek: ćwiartka ugotowanego kalafiora z łyżką bułki tartej lekko zrumienionej na łyżce margaryny, szklanka kefiru zmiksowanego ze szklanką truskawek (świeżych lub mrożonych)
Kolacja: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, płat śledzia z oliwą z oliwek, cebulą i ćwiartką cytryny, kiwi, szklanka soku wielowarzywnego, herbata z róży

II DZIEŃ

I śniadanie: 2 kromki chleba jasnego z margaryną i jajkiem ugotowanym na twardo, liść sałaty, kilka plasterków ogórka, pół grejpfruta, kakao
II śniadanie: szklanka maślanki, 15 dag twarożku homogenizowanego posypanego rodzynkami
Obiad: zupa z mrożonych truskawek (ugotowanych i zmiksowanych) zagęszczona 2 łyżkami mleka z mąką, z dodatkiem 2 łyżek makaronu, 15 dag smażonego na oleju fileta z mintaja skropionego sokiem z cytryny, natartego przyprawą do ryb, obtoczonego w mące, pure: 2 ziemniaki i 3 łyżki mleka, miseczka surówki z selera naciowego, kilku krążków papryki czerwonej i żółtej, kilku oliwek zielonych, 10 posiekanych migdałów, soku z cytryny i 2 łyżeczek oleju rzepakowego, szklanka soku z czarnej porzeczki
Podwieczorek: 20 dag sałatki z ugotowanych buraków pokrojonych w plastry z posiekaną cebulą, czosnkiem, ogórkiem kiszonym i 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, kromka bułki wrocławskiej, herbata z mięty
Kolacja: 20 dag sparzonego wodą lub ugotowanego kuskusu (3 łyżki suchego) z cząstkami mandarynki, połówkami ciemnych winogron, plasterkami banana. Całość polana połową szklanki jogurtu, szklanka soku wielowarzywnego, herbata

III DZIEŃ

I śniadanie: 2 łyżki muesli z orzechami zalane szklanką mleka, kromka grahama posmarowana margaryną oraz białym serem półtłustym i miodem, jabłko, herbata lub kawa
II śniadanie: jogurt naturalny z dodatkiem owoców suszonych (daktyli lub moreli) i orzechów włoskich lub laskowych, kromka chlebka tureckiego, banan, kawa z mlekiem
Obiad: zupa z 4 suszonych grzybów, włoszczyzny startej na grubej tarce lub zupa jarzynowa z mrożonki z dodatkiem cebuli, kminku, zasypana łyżką pęczaku, z łyżką jogurtu naturalnego, makaron spaghetti ugotowany na półtwardo, polany sosem. Sos sporządzony z uduszonych na oliwie z oliwek: cebuli, czosnku, pokrojonych pomidorów bez skóry, bazylii, pieprzu, papryki w proszku oraz posiekanej natki pietruszki, szklanka wody mineralnej
Podwieczorek: kilka liści sałaty lodowej z cienkimi plastrami awokado, posiekanymi migdałami, z dodatkiem octu balsamicznego i 2 łyżeczek oliwy z oliwek, 2 kromki pumpernikla, szklanka soku z aronii
Kolacja: sałatka z fasoli: fasola jaś, śledź w oleju, pokrojony w kostkę ugotowany ziemniak, posiekana cebula czerwona, siekana natka pietruszki, 2 łyżeczki oleju, herbata z hibiskusem

IV DZIEŃ

I śniadanie: 2 kromki razowca, 40 g sardynek w oleju, połówka jajka na twardo, pół awokado, herbata lub kawa
II śniadanie: jogurt owocowy (200 ml), kromka chleba sitka posmarowana margaryną, plasterek sera żółtego na liściu sałaty, plasterki ogórka, szklanka niegazowanej wody mineralnej
Obiad: zupa przygotowana z 15 dag łuskanego grochu (ugotowanego po moczeniu przez kilka godzin), 10 dag włoszczyzny startej na grubej tarce, z dodatkiem cebuli, czosnku, kminku, majeranku, pieczona w rękawie foliowym pierś z indyka z dodatkiem ziół włoskich oraz oleju, pure: z dwóch ziemniaków i trzech łyżek mleka, miseczka surówki greckiej przygotowanej z pokrojonych w kostkę pomidorów, połówki ogórka, sera feta, cebuli czerwonej, kilku oliwek czarnych, z dodatkiem sosu z octu balsamicznego, dwóch łyżek oliwy z oliwek i bazylii, szklanka niegazowanej wody mineralnej
Podwieczorek: kilka suszonych moreli i śliwek, 10 dag naturalnego twarożku homogenizowanego
Kolacja: kasza gryczana (2 łyżki przed ugotowaniem), szklanka maślanki, jajko sadzone, pół pomarańczy, herbata owocowa

V DZIEŃ

I śniadanie: 6 łyżek płatków kukurydzianych zalanych szklanką mleka, kromka chleba z soją posmarowana margaryną, plaster białego sera półtłustego oraz dżem z aronii, kiwi, herbata lub kawa
II śniadanie: opakowanie serka homogenizowanego (owocowego), 20 orzechów laskowych, szklanka niegazowanej wody mineralnej
Obiad: zupa-krem przygotowana z zielonego groszku, zaprawiona mlekiem oraz mąką, z dodatkiem garści grzanek, pieczone w folii udko kurczaka, 2 upieczone ziemniaki posypane natką pietruszki, jabłko pieczone, surówka z kapusty czerwonej, z sokiem z cytryny, małą cebulą (drobno posiekaną), połówką małego jabłka, 2 łyżeczkami oleju rzepakowego, szklanka soku pomarańczowego
Podwieczorek: 15 dag gotowanej brukselki z łyżką bułki tartej lekko zrumienionej na margarynie, kawałek ciasta domowego
Kolacja: 2 kromki jasnego chleba posmarowane margaryną, plaster chudej szynki na liściach zielonej sałaty, kilka rzodkiewek szklanka kakao na mleku, mandarynka

VI DZIEŃ

I śniadanie: 2 łyżki muesli z owocami suszonymi zalane kubkiem jogurtu naturalnego, kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana margaryną, 2 plasterki sera żółtego i kilka plasterków pomidora, mandarynka, herbata lub kawa
II śniadanie: 2 kromki pumpernikla posmarowane margaryną, 2 łyżki serka wiejskiego light, kilka listków sałaty kruchej i połówka papryki czerwonej, szklanka soku pomidorowego
Obiad: zupa z 10 dag mrożonych brokułów i 50 dag włoszczyzny ugotowana na wywarze z indyka i zmiksowana, zagęszczona 2 łyżkami mleka z mąką, boeuf Strogonow z 10 dag pokrojonej w wąskie paski chudej wołowiny, połówki cebuli, z dodatkiem papryki w proszku, mąki, koncentratu pomidorowego, oleju rzepakowego, pure: 2 ziemniaki i 3 łyżki mleka, koperek, surówka z kapusty pekińskiej, ćwiartki jabłka, 2 posiekanych orzechów włoskich, z sokiem z cytryny i 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, szklanka wody mineralnej
Podwieczorek: kromka chleba ze słonecznikiem posmarowana margaryną, dwa plastry szynki drobiowej na liściach sałaty, pół ogórka kiszonego, kefir, gruszka
Kolacja: omlet usmażony na łyżce margaryny przygotowany z 2 jajek, 2 łyżek mąki, 10 dag szpinaku mrożonego, posiekanego czosnku i sera mozzarella, herbata z melisy

VII DZIEŃ

I śniadanie: 2 kromki chleba razowego ze słonecznikiem posmarowane margaryną, z plasterkami kiełbasy drobiowej, pomidorem i ogórkiem kiszonym, pół grejpfruta, szklanka kakao
II śniadanie: 10 dag twarożku, 2 kromki chałki, szklanka niegazowanej wody mineralnej
Obiad: zupa-krem przygotowana z dyni, zaprawiona zawiesiną mąki oraz mleka, grzanki z pełnoziarnistego chleba tostowego, filet z łososia, skropiony sokiem z cytryny, z plasterkiem sera żółtego lekko posypanego na wierzchu bułką tartą, 2 ziemniaki, sałata lodowa, z pokrojoną w piórka cebulą, orzechami włoskimi, sosem winegret, szklanka kompotu z jabłek
Podwieczorek: szklanka jogurtu zmiksowana z 20 dag malin (świeżych lub mrożonych), szarlotka domowa
Kolacja: zapiekanka: 2 łyżki kaszy jęczmiennej (przed ugotowaniem), 1 łyżeczka margaryny do gotowania, kilka suszonych moreli, śliwek, fig, posiekanych orzechów laskowych, po łyżeczce rodzynek i miodu, szklanka soku wielowarzywnego, herbata z róży.
Czytaj dalej: SlimBerry na odchudzanie. Moja recenzja.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.