Seler naciowy – Zalety jego spożywania
Od wieków seler naciowy używany był w kuchni i dla poprawy zdrowia. Znano go od czasów starożytnych, gdy kojarzony był z męskością. Starożytni Grecy nagradzali zwycięzców wieńcami z liści selera naciowego. Dziś wiemy, że seler naciowy nawadnia organizm, obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa trawienie. Dlatego też warto go wziąć pod uwagę podczas diety odchudzającej.
Seler naciowy zawiera wiele korzystnych składników jak minerały i witaminy. Posiada on więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Ponadto zawiera witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim również minerały jak fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez.
Seler naciowy dla urody
Seler naciowy doskonale wspomaga odchudzanie. Składa się on w 94% z wody i ma niewiele kalorii. Zawarta w selerze witamina C świetnie spala tłuszcz. Seler także ogranicza apetyt na słodycze. Seler dodany do potraw poprawia trawienie tłuszczy i działa moczopędnie.
Seler także odmładza skórę. Witaminy C i E, zawarte w selerze naciowym, chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Do tego woda zawarta w selerze nawilża skórę.
Seler dla dobrego samopoczucia
Od wieków znane się uspokajające właściwości selera naciowego, który dobrze redukuje stres. Dlatego też zaleca się jedzenie selera przed snem aby zapewnić sobie spokojny sen. Osoby narażone na stresy powinny zjadać go codziennie. Magnez, potas i wapń mają korzystnie działanie na układ nerwowy. Ponadto w selerze znajduje się niacyna, która zmniejsza stężenie hormonów stresu.
Od wieków seler naciowy uważany był za afrodyzjak i nazywany był warzywem miłości. Zalecany jest mężczyznom, którzy mają kłopoty z potencją, gdyż zawarta w nim arginina odpowiedzialna za rozkurczanie naczyń krwionośnych, skutecznie polepsza przepływ krwi. Seler zawiera feromony, takie jak androsteron i androstenol, które przyciągają płeć przeciwną.
Seler dla dobrego zdrowia
Nie każdy wie, że seler ma działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartości apigeniny, która zabija komórki rakowe i zmniejsza wzrost guzów. Według najnowszych badań apigenina pomaga w zwalczaniu nowotworów trzustki, wątroby, jajników i prostaty.
Działanie moczopędne i rozszerzające naczynia krwionośne mają korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Ponadto seler obniża ciśnienie krwi równie skutecznie jak leki, lecz nie ma efektów ubocznych. Zawarta w nim substancja butylphthalide, doskonale zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Seler zawiera bardzo dużo wody i dobrze nawadnia organizm. Jednocześnie składniki mineralne w selerze i jego właściwości moczopędne, sprawiają, że seler jest dobry dla osób mających problemy z obrzękami. Również sód i potas zawarte w selerze, doskonale poprawiają gospodarkę wodną w organizmie.
Seler dobrze wpływa na wzrok, dzięki zawartości witaminy A. Regularne spożywanie selera ogranicza niebezpieczeństwo zachorowania na zaćmę i zwyrodnienia plamki żółtej.
Seler również poprawia równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, gdyż jest warzywem alkalizującym.
Błonnik zawarty w selerze poprawia trawienie, likwiduje zaparcia. Jednak warto pamiętać, że selera nie można jeść za dużo na raz, gdyż może to spowodować biegunkę.
Seler naciowy w kuchni
Chrupkie i smaczne łodygi selera naciowego, o pikantnym i gorzkawym smaku, można jeść same lub jako pyszny dodatek do sałatek i zup. Świetnie nadaje się jako składnik zdrowych koktajli warzywnych i owocowych. Seler może być również świetnym dodatkiem do dipów i sosów.
Spis treści
bardzo ciekawy artykuł, nie wiedziałem o tylu właściwościach selera
Dzięki za poradę, przyda mi się taki seler naciowy