ROLADKI Z KURCZAKA Z NADZIENIEM PIETRUSZKOWYM

ROLADKI Z KURCZAKA Z NADZIENIEM PIETRUSZKOWYM

Bedąc w weekend w domu, miałam trochę więcej wolnego czasu, albo chciałam żeby tak było, bo dziwnym trafem mam teraz jakoś więcej pracy. Nieistotne….ważne, że udało mi się pobawić w kuchni. Uwielbiam gotować, a tym bardziej dla kogoś, akurat tak się złożyło, że “testerami” byli moi rodzice, więc mogłam trochę poszaleć. Zobaczcie sami 😀

Roladki z kurczaka składniki (2 sztuki)

  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • jogurt naturalny,
  • przyprawy

Przygotowanie roladek z kurczaka

  1. Przygotowanie roladek zaczniemy od zrobienia pesto pietruszkowego, które umieścimy w środku. Natkę, oczywiście myjemy, kroimy na mniejsze części i umieszczamy w blenderze, z dodatkiem świeżo wyciśniętego czosnku, łyżki oliwy z oliwek i łyżki jogurtu naturalnego. Mielimy.
  2. Pierś z kurczaka myjemy i dzielimy na dwie części (wzdłuż/ tak jak biszkopt przy tortach – tylko takie porównanie przyszło mi do głowy), przyprawiamy solą i pieprzem po obu stronach. Przygotowanym wcześniej pesto, smarujemy wewnętrzną część fileta i zwijamy, tak by powstała nam roladka, którą potem możemy zamoczyć lekko w jogurcie naturalnym, aby mięso było delikatniejsze. Kurczaka umieszczamy w folii aluminiowej (dość ciasno, żeby zachować kształt i nic nie wypłynęło), błyszczącą stroną do środka. Dusimy około 30 – 35 minut w piekarniku (180 stopni). Gotowe roladki można podawać z ryżem, ziemniakami….