Torcik Bezglutenowy
Witajcie kochani,
obiecałam przepis na torcik i słowa dotrzymuję! Zapraszam 😀
Torcik bezglutenowy
KREM
– około 200 gramów sera twarogowego (sernikowego)
– 2 łyżki kakao/ czekolada bezglutenowa
– 2 łyżki miodu/ cukru pudru trzcinowego
– skórka pomarańczowa
Wszystkie składniki łączymy ze sobą do momentu uzyskania gładkiej masy. Jeśli wykorzystujemy czekoladę, należy ją wcześniej roztopić a następnie połączyć z resztą składników.
BISZKOPT
Biszkopt przygotowany z lekko zmodyfikowanego przepisu Kasi (Twoja Złota Kolekcja)
– 5 jajek
– 5 łyżek maki gryczanej
– 5 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
– aromat do ciasta pomarańczowy( bezglutenowe są aromaty firmy Libella)
- Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po kolei – cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (w zależności jakiej wielkości użyjemy blachy)
- Biszkopt udało mi się przekroić na trzy części, bo piekłam go w małej formie, dlatego wyszedł dość wysoki. Dwa dolne posmarowałam dodatkowo powidłami śliwkowymi (najlepiej własnymi, a jeśli nie mamy, to użyjmy sprawdzonych) a na to nasz krem kakaowy/czekoladowy. Cały tort dekorujemy resztą kremu, orzechami, owocami, czym tylko nam się podoba.
Gotowe! Mam nadzieję, że przepis się spodoba i będzie dla Was przydatny 😀
Pozdrawiam cieplutko