Torcik Bezglutenowy

Witajcie kochani,

obiecałam przepis na torcik i słowa dotrzymuję! Zapraszam 😀

Torcik bezglutenowy

 

KREM

 

– około 200 gramów sera twarogowego (sernikowego)

 

– 2 łyżki kakao/ czekolada bezglutenowa

 

– 2 łyżki miodu/ cukru pudru trzcinowego

 

– skórka pomarańczowa

 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą do momentu uzyskania gładkiej masy. Jeśli wykorzystujemy czekoladę, należy ją wcześniej roztopić a następnie połączyć z resztą składników.

BISZKOPT

 

Biszkopt przygotowany z lekko zmodyfikowanego przepisu Kasi (Twoja Złota Kolekcja)

 

– 5 jajek

 

– 5 łyżek maki gryczanej

 

– 5 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego)

 

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

 

– aromat do ciasta pomarańczowy( bezglutenowe są aromaty firmy Libella)

 

  1. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po kolei – cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (w zależności jakiej wielkości użyjemy blachy)

 

  1. Biszkopt udało mi się przekroić na trzy części, bo piekłam go w małej formie, dlatego wyszedł dość wysoki. Dwa dolne posmarowałam dodatkowo powidłami śliwkowymi (najlepiej własnymi, a jeśli nie mamy, to użyjmy sprawdzonych) a na to nasz krem kakaowy/czekoladowy. Cały tort dekorujemy resztą kremu, orzechami, owocami, czym tylko nam się podoba.

 

Gotowe! Mam nadzieję, że przepis się spodoba i będzie dla Was przydatny 😀

Pozdrawiam cieplutko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.