Torcik Bezglutenowy

Witajcie kochani,

obieca艂am przepis na torcik i s艂owa dotrzymuj臋! Zapraszam 馃榾

Torcik bezglutenowy

 

KREM

 

– oko艂o 200 gram贸w sera twarogowego (sernikowego)

 

– 2 艂y偶ki kakao/ czekolada bezglutenowa

 

– 2 艂y偶ki miodu/ cukru pudru trzcinowego

 

– sk贸rka pomara艅czowa

 

Wszystkie sk艂adniki 艂膮czymy ze sob膮 do momentu uzyskania g艂adkiej masy. Je艣li wykorzystujemy czekolad臋, nale偶y j膮 wcze艣niej roztopi膰 a nast臋pnie po艂膮czy膰 z reszt膮 sk艂adnik贸w.

BISZKOPT

 

Biszkopt przygotowany z lekko zmodyfikowanego przepisu Kasi (Twoja Z艂ota Kolekcja)

 

– 5 jajek

 

– 5 艂y偶ek maki gryczanej

 

– 5 艂y偶ek cukru (najlepiej trzcinowego)

 

– 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia bezglutenowego

 

– aromat do ciasta pomara艅czowy( bezglutenowe s膮 aromaty firmy Libella)

 

  1. Bia艂ka ubijamy na sztywno, nast臋pnie dodajemy po kolei 鈥 cukier, 偶贸艂tka, przesian膮 m膮k臋 z proszkiem do pieczenia i aromat. Form臋 smarujemy t艂uszczem lub wyk艂adamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez oko艂o 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (w zale偶no艣ci jakiej wielko艣ci u偶yjemy blachy)

 

  1. Biszkopt uda艂o mi si臋 przekroi膰 na trzy cz臋艣ci, bo piek艂am go w ma艂ej formie, dlatego wyszed艂 do艣膰 wysoki. Dwa dolne posmarowa艂am dodatkowo powid艂ami 艣liwkowymi (najlepiej w艂asnymi, a je艣li nie mamy, to u偶yjmy sprawdzonych) a na to nasz krem kakaowy/czekoladowy. Ca艂y tort dekorujemy reszt膮 kremu, orzechami, owocami, czym tylko nam si臋 podoba.

 

Gotowe! Mam nadziej臋, 偶e przepis si臋 spodoba i b臋dzie dla Was przydatny 馃榾

Pozdrawiam cieplutko

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *