Wytrawna babka ziemniaczana i krem z zielonego groszku
Witajcie!
Dziś nie miałam kompletnie pomysłu na obiad, ale jak zwykle mogłam liczyć na Waszą pomoc : )
Dzięki inspiracji jednej z moich czytelniczek powstał ten piątkowy obiad.
Jeśli chcecie zobaczyć, jak go zrobiłam to ZAPRASZAM!
Zacznijmy od kremu z zielonego groszku, przygotowanie jest bardzo proste i początkowo nie miałam zamiaru go tutaj zamieszczać, ale skoro mnie o to poprosiliście, to dla mnie żaden problem.
Zupa “groszkowa” jak nazywa ją Andrzej i Asia, pojawia się u nas w domu bardzo często, bo jest szybka w przygotowaniu, smaczna i ciepła ; )
Co będzie potrzebne?
-opakowanie groszku mrożonego (400g)
-cebula, czosnek
-woda/bulion-ok. 2-3 szklanki
-przyprawy: standardowo: sól i pieprz, dodatkowo np. estragon
-oliwa z oliwek do polania finalnego dania albo nasiona jak w moim przypadku
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, aż się dobrze przyrumieni, bo to nada zupie posmaku pieczonej cebulki.
2. Gdy cebula jest już gotowa, dosypujemy groszek, zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy do miękkości. W “międzyczasie” wciskamy ząbek czosnku.
3. Gdy groszek jest już miękki, odstawiamy zupę na chwilę do ostygnięcia a następnie miksujemy na krem i doprawiamy.
I gotowe! 3 kroki i mamy sycącą zupę.
Przejdźmy teraz do II dania, czyli BABKI ZIEMNIACZANEJ.
Co będzie potrzebne?
-2 kg ziemniaków
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-2 jajka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-sól, pieprz, majeranek
Robiliście już taką babkę? Bo ja przyznaję, że był to mój pierwszy raz 🙂
Pozdrawiam Was,
Beata.
Wiesz, że chyba nigdy nie jadłam babki ziemniaczanej?