CIASTO DYNIOWE Z KAKAO

Do przygotowania ciasta w okrągłej foremce ( 21 cm) potrzebujemy:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • pół szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżki kakao,
  • polewa czekoladowa – roztopiona gorzka czekolada,
  • ew. posiekana gorzka czekolada.

Ciasto dyniowe przepis

  1. Dynię (pół małej lub ¼ dużej) obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut  – aż zmięknie. Gdy ostygnie, miksujemy ją na gładką masę.
  2. Suche składniki takie jak : mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda, cynamon, posiekana czekolada wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, w drugim naczyniu miksujemy na wolnych obrotach jajka z olejem, potem dodajemy dynię,miód i dalej miksujemy.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy masę jajeczno – dyniową i ponownie miksujemy.
  4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut(jeśli używamy większej formy, czas pieczenia powinien być krótszy). Gdy ciasto ostygnie można polać je roztopioną gorzką czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *