CIASTO DYNIOWE Z KAKAO
Do przygotowania ciasta w okrągłej foremce ( 21 cm) potrzebujemy:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- pół szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczkę cynamonu,
- 3 łyżki miodu,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 łyżki kakao,
- polewa czekoladowa – roztopiona gorzka czekolada,
- ew. posiekana gorzka czekolada.
Ciasto dyniowe przepis
- Dynię (pół małej lub ¼ dużej) obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut – aż zmięknie. Gdy ostygnie, miksujemy ją na gładką masę.
- Suche składniki takie jak : mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda, cynamon, posiekana czekolada wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, w drugim naczyniu miksujemy na wolnych obrotach jajka z olejem, potem dodajemy dynię,miód i dalej miksujemy.
- Do miski z suchymi składnikami dodajemy masę jajeczno – dyniową i ponownie miksujemy.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut(jeśli używamy większej formy, czas pieczenia powinien być krótszy). Gdy ciasto ostygnie można polać je roztopioną gorzką czekoladą.