Dietetyczne pączki

Dietetyczne pączki

Tłusty Czwartek za nami, więc zgodnie z panującym zwyczajem trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka na szczęście ; ) Mimo, że jeden pączek nas nie utuczy, to już cały talerz na pewno!

Dlatego podrzucamy Wam przepis na odchudzone a’la pączki, nie smażone na tłuszczu, a  równie smaczne.

Dietetyczne pączki przepis

Na ciasto:

  • mąka pszenna-ok. 2-2,5 szklanki
  • mleko-szklanka
  • drożdże świeże- 40g
  • cukier- 1/2 szklanki
  • masło/margaryna- łyżka

Nadzienie do pączków

  • dżem/ marmolada
  • domowy budyń: (mąka pszenna- 2 łyżki, mąka ziemniaczana-łyżka, mleko-0,5l, cukier- 2 łyżki, olejek waniliowy-łyżeczka, żółtko jaja- 2 szt). Z całości mleka odlewamy ok. 3/4 kubka, resztę zagotowujemy z cukrem. W misce mieszamy ze sobą żółtka, obie mąki, olejek oraz mleko, masa nie powinna mieć grudek. Gdy mleko zacznie się unosić wlewamy masę budyniową i żwawo mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie dietetycznych pączków

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodając do nich łyżeczkę cukru. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz resztę cukru. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.30 minut).
  2. Po tym czasie, wyrabiamy ciasto raz jeszcze. Odstawiamy na 5 minut. Odrywamy z niego kawałki wielkości piłki ping-pongowej i rozpłaszczamy.