Cukrzyca jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się hiperglikemią, czyli wzrostem ponad normę poziomu cukru we krwi. Wynikającym z defektu wydzielania lub działania insuliny. Przewlekła hiperglikemia w…
Bezpieczna dieta to przede wszystkim taka, która nie wyrządzi żadnej szkody w naszym organizmie. Obecnie w internecie możemy znaleźć wiele artykułów czy porad na temat…
Od dawien dawna wiadomo, że błonnik jest niezbędny w diecie każdego człowieka. Błonnik to włókna roślinne, które pełnią w organizmie wiele istotnych funkcji. A ich…
Młody zielony jęczmień jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera też cenne aminokwasy i błonnik. Poznaj zastosowania i właściwości zboża chętnie wykorzystywanego w kuracjach…
Wiosna to czas zmian, dni stają się dłuższe i cieplejsze, przyroda zaczyna budzić się do życia po zimowym marazmie. Wiele osób właśnie wiosną rozpoczyna swoją…
W zdrowym odżywianiu mamy kilka zasad, którymi powinna kierować się osoba, która chce żyć zdrowo i być zdrowa. Jedną z takich zasad jest regularne spożywanie…
Czym jest gluten? Gluten to białko, które składa się z gluteniny i gliadyny i białek. W połączeniu tych składników tworzą lepki, ciągliwy związek. Największa ilość…
Dziś chciałam Wam powiedzieć trochę na temat wizyty u dietetyka, na czym polega, czego się spodziewać, co z niej wynosimy i jaki to ma wpływ…
Dziś mam dla Was post o kierunku studiów jakim jest DIETETYKA, który właściwie doprowadził mnie do miejsca, w którym jestem teraz, z pasji stał się…
Dziś mam dla Was kolejny post z cyklu PODSTAWY DIETETYKI, będzie mowa o normach żywienia- czym są, jakie są ich rodzaje i właściwie po co…