Produkty bezglutenowe – kaszki bezglutenowe
Czym jest gluten?
Gluten to białko, które składa się z gluteniny i gliadyny i białek. W połączeniu tych składników tworzą lepki, ciągliwy związek. Największa ilość glutenu znajduje się w pszenicy, życie i jęczmieniu. W produktach spożywczych gluten często określany jest jako:
- Słód;
- Skrobia modyfikowana;
- Hydrolizowane białka roślinne;
- Naturalny aromat;
- Stabilizator zagęstnik;
- Emulgator;
- Sos sojowy;
- Dekstryna i maltodekstryna i wiele innych składników.
Słowo gluten pochodzi od „glue”, czyli klej. Często ten składnik dodaje się go do pieczywa, by poprawić jego strukturę. Gluten jak sama nazwa wskazuje przyczynia się do nieprawidłowego funkcjonowania jelit. Ponieważ błonnik przyczepia się do ścian jelit, prowadząc do problemów z trawieniem. Dlatego osoby chorujące na celiakię lub inną formę nietolerancji glutenu, powinni go unikać. Duża część glutenu w organizmie pozostaje niestrawiona, dlatego najczęściej dochodzi do takich objawów jak:
- Biegunka, zaparcia i ból brzucha;
- Problemy z florą bakteryjną;
- Łuszczenie się skóry;
- Problemy z wątrobą;
- Dolegliwości stawów;
- Kłopoty z systemem nerwowym i wielu innych chorób.
Obecnie na celiakię, czyli chorobę wywołaną przez gluten choruję ponad 1% populacji. Osoby te nie potrafią glutenu odpowiednio strawić. Dlatego często dochodzi do niszczenia śluzówki jelit i powoduje to zespół przeciekającego jelita.
Czytaj dalej: Opinie o SlimBerry >>
Gluten — szkodliwy składnik diety?
Jeszcze kilkanaście lat temu dietę bezglutenową stosowały jedynie osoby chore na celiakię. Choroba dotykała przeważnie osoby dorosłe, jak i dzieci. Dziś dietę bezglutenową stosuje coraz więcej osób. I nie tylko ze względu na alergię, ale i również na dobre samopoczucie.
Na celiakię lub na alergię pokarmową często chorują małe dzieci. Niemowlakom produkty bezglutenowe mamy wprowadzają od 4 do 12 miesiąca życia. Często podają wtedy kleik dla niemowląt (np. kleik ryżowy lub kleik kukurydziany). Następnie, stopniowo wprowadzają produkty glutenowe. Takie jak kaszka glutenowa. W przypadku stwierdzenia alergii dla dziecka najlepsza jest kaszka bezglutenowa. Kaszki bezglutenowe zostały wytworzone na bazie ziaren zbóż, które nie zawierają w swym składzie glutenu. W ostatnim czasie produkty bezglutenowe stały się bardzo popularne i modne. Choć dla wielu ludzi to również środek leczniczy. Produkty bez glutenu często możemy spotkać w sklepach ze zdrową żywnością, a także w większych marketach.
Obecnie dieta bezglutenowa jest zaliczana to najbardziej rygorystycznych diet. I nie tylko ze względu na koszt, ale i ze względu na ograniczenie sporej ilości produktów. Wprowadzenie tej diety w życie wymaga sporego zaangażowania. Jednak odpowiednie nastawienie i wiedza na temat diety bezglutenowej. Sprawią, że osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten nie będą miały z tym problemu. Podstawę diety bezglutenowej powinny stanowić przede wszystkim produkty naturalnie bezglutenowe. Dostarczające jednocześnie szereg wartości odżywczych: witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego.
Do bezpiecznych produktów naturalnie bezglutenowych należą:
- Ryż, kukurydza;
- Gryka, proso (kasza jaglana);
- Amarantus, sorgo;
- Tapioka, komosa ryżowa (quinoa);
- Najpopularniejsze kaszki bezglutenowe to kaszka jaglana, kaszka ryżowa, kaszka gryczana i kaszka kukurydziana.
Dodatkowo bezglutenowe są:
- Świeże warzywa i owoce;
- Rośliny bulwiaste (ziemniaki, bataty, maniok, topinambur);
- Rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soja, soczewica);
- Orzechy i nasiona;
- Owoce suszone (UWAGA na obecność mąki jako środka przeciwzbrylającego);
- Kasztany jadalne;
- Jaja;
- Mięso nieprzetworzone;
- Ryby nieprzetworzone;
- Mleko, sery, nabiał (należy czytać etykiety!);
- Tłuszcze roślinne (oleje, oliwa) oraz zwierzęce (masło, smalec);
- Miód, syropy cukrowe (np. daktylowy, ryżowy, z agawy);
- Alkohole: wino, brandy, koniak, rum, tequila, wódka żytnia z legalnego źródła;
- Ocet spirytusowy, winny, jabłkowy.
W diecie bezglutenowej należy również cały czas czytać etykiety produktów. Skład to podstawa. Osoby stosujące dietę bezglutenową często kupują produkty gdzie namalowany jest licencjonowany znak z przekreślonym kłosem. Oznacza to, że produkt jest przebadany i bezpieczny.
Spis treści
Wiele osób myśli, że gluten to zło a to nie jest tak jak się wydaje. Poprostu są tacy ludzie, którzy nie mogą spożywać glutenu ale jest ich ledwo promil a ta moda na bezglutenowe produkty to poprostu marketingowy bełkot niestety. Tak uważam, myślę że wiele osób ze mną się zgodzi.