Przepis na sok z czarnego bzu oraz jego właściwości

Czarny bez kojarzony jest z krzewem ozdobnym o pięknych, drobnych i białych kwiatach. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, iż roślina ta od wieków bardzo często wykorzystywana była również w medycynie. Nie bez powodu więc nazywana jest także bzem lekarskim. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu posiadają niezwykłe właściwości lecznicze.

Przepis na sok z czarnego bzu

Przepis na sok z owoców czarnego bzu

Składniki:

  • 2 kilogramy owoców czarnego bzu
  • ½ kg cukru na 1 litr soku
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:
Około 2 kg owoców czarnego bzu dokładnie umyć. Przełożyć do naczynia. Delikatnie rozgnieść, zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Po uzyskaniu gęstego kremu przecisnąć przez bardzo drobne sitko lub gazę. Do odsączonego soku dodać cukier według podanych proporcji (lub według własnego uznania). Następnie gotować jeszcze przez około 15 minut.

Opcjonalnie zamiast cukru do soku można dodać miód w proporcji 1:10.
Podany przepis pozwala na uzyskanie około 1 litra soku.

Czarny bez

Czarny bez (z łac. Sambucus nigra) jest krzewem rosnącym do wysokości nieprzekraczającej 10 metrów, przypominającym w wielu przypadkach niewielkie drzewo. Spotkać go możemy na terenach parków, na obrzeżach lasów bądź w przydrożach. Roślina ta posiada malutkie, białe kwiaty, tworzące tak zwane baldachy. Mają one niezbyt przyjemny, delikatnie mdły zapach. Z kolei owoce czarnego bzu mają mięsistą teksturę, mocno fioletową barwę oraz błyszczącą powłokę. Z kwiatów oraz owoców przygotowuje się herbaty, soki, kompoty, powidła, syropy czy nalewki. Można je także poddać suszeniu. Kwiaty czarnego bzu są jadalne, można więc używać ich w kuchni.
Czarny bez zakwita w maju oraz w czerwcu. Jego kwiaty należy zbierać, gdy baldachy nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Nie zaleca się suszenia na słońcu, gdyż kwiaty ciemnieją i tracą swoje cenne właściwości. Owoce czarnego bzu pojawiają się natomiast w sierpniu oraz we wrześniu. Zbiera się je, gdy są w pełni dojrzałe, a więc kiedy są lśniące i mają mocno granatowy kolor. Dawniej zbierano również liście, a nawet korzenie tej rośliny, jednak kwiaty i owoce zawierają zdecydowanie więcej dobroczynnych składników.

Niezwykłe właściwości kwiatów i owoców czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu są niezwykle bogate w dużą ilość flawonoidów oraz kwasów fenolowych. Dodatkowo zawierają kompozycję takich substancji jak sterole, tri terpeny, garbniki oraz sole mineralne. Bogactwo tych składników sprawia, że kwiaty czarnego bzu działają przeciwgorączkowo oraz przeciwzapalnie. Mają one również silne działanie moczopędne i poprawiają elastyczność naczyń włosowatych naszego organizmu. Napar z kwiatów czarnego bzu idealnie nadaje się do płukania jamy ustnej w przypadku stanów zapalnych gardła, może być również stosowany jako okład łagodzący podczas zapalenia spojówek. Z kolei owoce czarnego bzu zawierają w sobie jeszcze bogatszy zestaw dobroczynnych składników. Są bogate w pektyny, garbniki oraz glikozydy antocyjanowe. Posiadają mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminę C i prowitaminę A. Zawartość tych składników powoduje, że owoce czarnego bzu są idealnym lekiem zwalczającym gorączkę i przeziębienie oraz wzmacniającym odporność naszego organizmu. Zawierają także dużo wapnia, żelaza, potasu oraz sodu. Owoce czarnego bzu mają działanie przeciwbólowe. Stosowane są w leczeniu nerwobólów, także rwy kulszowej. Działają oczyszczająco na naszą krew. Są doskonałym lekiem odtruwającym organizm. Pomagają bowiem w usuwaniu wszelkich szkodliwych substancji, produktów przemiany materii oraz toksyn. Łagodzą także stany zapalne żołądka oraz jelit.

Właściwości czarnego bzu i preparaty

Leki oraz preparaty ziołowe z czarnym bzem

Ze względu na swoje właściwości lecznicze czarny bez wykorzystywany jest jako składnik preparatów zielarskich oraz leków, które znaleźć możemy w sklepach zielarskich oraz aptekach. Kwiaty czarnego bzu są jednym ze składników ziołowej mieszkanki Tussiflos Tea. Działa ona wykrztuśnie oraz przeciwkaszlowo na suchy rodzaj kaszlu. Owoce czarnego bzu możemy natomiast spotkać między innymi w składzie mieszanki Agryflos Tea, która stosowana jest przy przeziębieniach bądź Betagran, stosowanej w łagodzeniu chorób skóry.

Szkodliwe właściwości czarnego bzu

Warto zaznaczyć, iż spożycie surowych owoców może być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Zawierają one bowiem niebezpieczne substancje, takie jak prunazynę oraz sambunigrynę. Po spożyciu mogą wywoływać nudności oraz wymioty. Owoce czarnego bzu tracą te właściwości po poddaniu ich obróbce termicznej, a więc po ugotowaniu bądź suszeniu. Substancje te nie występuje jedynie w kwiatach czarnego bzu, dlatego można je bezpiecznie spożywać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.