Koktajl ze szpinaku i banana

Wiosna to czas zmian, dni stają się dłuższe i cieplejsze, przyroda zaczyna budzić się do życia po zimowym  marazmie. Wiele osób właśnie wiosną rozpoczyna swoją przygodę z odchudzaniem, oczyszczaniem organizmu, podjęciem aktywności fizycznej itp.. Jednak, by w pełni sił wejść w nową porę roku i uniknąć wiosennego przesilenia warto na chwilę się zatrzymać i przyjrzeć swojej diecie.

Wraz z nadejściem wiosny mamy większy wybór produktów, o które powinniśmy wzbogacić naszą, dotychczasową, jesienno-zimową dietę. Zimą trudno o różnorodność, poza tym ze względu na niskie temperatury preferujemy raczej pożywniejsze, rozgrzewające dania niż lekkie sałatki. Jednak wraz z przyjściem nowej pory roku mamy ochotę jeść nieco inaczej. Jesteśmy już zmęczeni spożywaniem owoców i warzyw, które zgromadziliśmy sobie na czas zimy. Wraz z nadejściem cieplejszych dni, większej ilości słońca, chcemy, by nasze jedzenie było łatwo strawne, przygotowane na bazie świeżych produktów. Jednak warto wytrzymać jeszcze chwilę i nie dać się zwieść pełnym koloru, nowalijkom, które znajdziemy w sklepach. Do ich hodowli wykorzystuje się sztuczne nawozy, zawierające spore ilości azotanów, dlatego warto poczekać jeszcze chwilę i dać roślinom szansę dobrze wyrosnąć. Oczywiście nie możemy popadać w przesadę, jednak warto zachować zdrowy rozsądek i nie spożywać nowalijek w nadmiarze!  Co w takim razie włączyć do naszej diety w początkowym okresie wiosny? Na przykład kiełki, jeśli nie spożywaliśmy ich wcześniej! Oczywiście najlepiej sięgać po kiełki wyhodowane samodzielnie. Mamy wtedy pewność, co do miejsca kiełkowania oraz czasu wzrastania.

Kiełki

Wybór kiełków może przyprawić o zawrót głowy, mamy do wyboru np. kiełki pora, buraka, jarmużu, lucerny, rzodkiewki, słonecznika, brokułu, rzeżuchy i wiele innych.  Najlepiej wyhodować kiełki w domu, przy użyciu specjalnego urządzenia – kiełkownicy, jednak z powodzeniem wyhodujemy własne , przy użyciu zwykłego słoika czy ligniny.

Wraz z nadejściem cieplejszych dni i z pojawieniem się większej ilości warzyw i owoców,  warto wzbogacić swoją dietę o pełne witamin świeżo wyciskane soki oraz pożywne i smaczne, owocowe lub warzywne koktajle, które są świetnym urozmaiceniem diety i bardzo dobrym sposobem na przemycenie wielu cennych witamin i składników mineralnych osobom, które nie lubią zieleniny.

Wiosenny koktajl

Świetnym sposobem na przemycenie chociażby szpinaku jest przygotowanie pysznego koktajlu. Przepis znajdziecie poniżej.

Koktajl ze szpinaku i banana przepis

  • szpinak w liściach – garść
  • banan-mały
  • jogurt naturalny -34 szklanki

Przygotowanie

Szpinak dokładnie umyć, banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i dokładnie zmiksować.

One Reply to “Koktajl ze szpinaku i banana”

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.