Przepisy z Chia – 4 ciekawe pomysły

Chia, czyli szałwia hiszpańska to idealny składnik zdrowej diety, ze względu na niską ilość kalorii i dużą zawartość białka. Ale białko to nie jedyny składnik chia. Ma ona również przeciwutleniacze i takie składniki jak wapń, fosfor, magnez. Szczególnie ważny jest wapń, który zapewnia zdrowe kości. Porcja chia zapewnia 18% dziennego zapotrzebowania. Dlatego też warto włączyć chia do swojej diety, szczególnie, że chia doskonale sprawdza się w kuchni. Co ciekawe, w kuchni chia może zastąpić mąkę i jajka. Nadaje się do wypieków, deserów i budyniów. Można z niego przygotować wiele dań, które są zdrowe, zawierają mało kalorii i są doskonałe dla sportowców.

przepisy z Chia

Oto 4 ciekawe pomysły na zdrowe i pożywne dania z chia:

Deser z nasionkami chia i mlekiem migdałowym
Deser przygotowany z chia ma dużo błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru, a co za tym idzie zapewnia dłuższe poczucie sytości. Ma do tego mnóstwo kwasów omega 3 i 6. Natomiast kakao zaspokaja zapotrzebowanie na magnez i wapń oraz zmniejsza wytwarzanie kortyzolu, który przyczynia się do przybierania na wadze. Spożywając ten deser, nawet późno wieczorem, zaspokoisz zachciankę na coś słodkiego i zablokujesz wchłanianie tłuszczu.
Do przygotowania tego deseru potrzebne będzie tak zwane mleko migdałowe, czyli wyciśnięty sok ze zmielonych migdałów. Jedną szklankę nie solonych migdałów zalej 4 szklankami źródlanej wody i zostaw na noc. Następnego dnia zmiksuj migdały i wyciśnij sok przez czystą gazę. Tak wyciśnięte mleko migdałowe można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Pozostałą miazgę można wykorzystać do wykonania innych dań, dlatego jej nie wyrzucaj.

Składniki deseru:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki z czubem nasionek chia
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie deseru jest niezwykle proste. Połowę chia należy zmielić w młynku do kawy. Następnie zmielone i całe nasiona chia zalać mlekiem migdałowym i zmieszać z resztą składników. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypać siekanymi orzechami.
Kakao będące składnikiem budyniu sprawia, że budyń nabiera smaku czekoladowego. Lecz danie to można wykonać na wiele sposobów. Jeśli zrezygnujesz z kakao, możesz dodać do budyniu dowolne owoce. Deser najlepiej zrobić wieczorem i zostawić w lodówce na noc. Następnego dnia miksujemy ulubione owoce i dodajemy do budyniu.

Deser jabłkowy z ziarenkami chia, cynamonem i orzechami
Deser ten jest nie tylko smaczny, lecz także zdrowy. Dostarczy nam witamin B1, B2 i B3 oraz potasu i cynku. Doskonale nadaje się dla cukrzyków. Osoby odchudzające się będą po nim najedzone i długo nie będą odczuwały uczucia głodu. Deser może z powodzeniem zastąpić kolację.
Do tego deseru potrzebny będzie dżem jabłkowo- bananowy z cynamonem. Jest on bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy obrać jabłka i pokroić w kostkę. Jabłka wsypujemy do rondelka, dodajemy banany, cynamon i łyżkę chia. Mieszankę dusimy w rondelku ok. 20 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie zdejmujemy z gazu i studzimy.

Składniki deseru:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • szczypta pasty z wanilii lub pół łyżeczki wyciągu z wanilii
  • kilka orzechów włoskich lub migdałów

Składniki mieszamy i zalewamy mlekiem, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy w szklankach do których wkładamy warstwami budyń i dżem jabłkowy. Następnie posypujemy prażonymi płatkami owsianymi i orzechami.

Ptasie mleczko z czekoladą
Tradycyjne ptasie mleczko składa się z białej pianki obtoczonej czekoladą. W tym przypadku robimy osobno część białą i polewę.

Do białej pianki potrzebne będą:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 4 łyżek nasion chia
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenek z 1 laski wanilii
  • 1 i 1/2 łyżeczki agaru

Czekoladowa polewa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki kakao lub karobu
  • 4 łyżki ksylitolu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki agaru

Wszystkie składniki białej pianki, prócz agaru, umieszczamy w garnku i gotujemy cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa się zagotuje dodajemy agar i gotujemy jeszcze około 2-3 minut. Czekoladową polewę robimy dokładnie tak samo.
Aby powstało typowe ptasie mleczko potrzebna będzie blaszka do pieczenia lub tortownica. Na spód układamy papier do pieczenia. A następnie wylewamy połowę masy czekoladowej. Wstawiamy na 5 minut do lodówki. Wyjmujemy stężałą masę i na wierzch wlewamy masę białą i wstawimy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie resztę masy czekoladowej trzeba trochę podgrzać, aby można było ją wylać na wierzch. Wstawiamy całość na 3 godziny do lodówki. Potem kroimy ptasie mleczko na kawałki i jemy.

Bezglutenowy chleb z chia
W ostatnich czasach dietetycy i naukowcy przestrzegają przed nadużywaniem mąki pszennej, z której składa się głównie podstawowy składnik naszej diety czyli chleb. Dlaczego więc nie zastąpić pszenicy nasionami chia. Chlebek z chia będzie nieco mniejszy i niższy niż tradycyjny chleb jednak jest on dużo zdrowszy. Ponadto chlebek z chia jest bardzo łatwy do wykonania.

Będziemy potrzebowali:

  • 4 łyżki chia
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki ziaren dyni
  • 4 łyżki płatków jaglanych lub mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki gryczanej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki konopnej
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu lub karobu
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki lub sezamu
  • 1/2 łyżeczki różowej soli morskiej lub himalajskiej
  • 200 ml wody

Nasiona chia należy zmielić w młynku, a następnie zalać wodą i odstawić na 20 minut aby powstał rodzaj budyniu. Pozostałe składniki wymieszać i zalać budyniem z chia i dokładnie wymieszać. Następnie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Chlebek można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.