KIERUNEK DIETETYKA – TAK CZY NIE?

Dziś mam dla Was post o kierunku studiów jakim jest DIETETYKA, który właściwie doprowadził mnie do miejsca, w którym jestem teraz, z pasji stał się zawodem i zawojował całym moim życiem. Zacznijmy może od tego, gdzie można taki kierunek studiować i jakie daje nam możliwości jego ukończenie. Jeśli bym coś pokręciła, to poprawcie mnie proszę…

Normy żywieniowe

Dziś mam dla Was kolejny post z cyklu PODSTAWY DIETETYKI, będzie mowa o normach żywienia- czym są, jakie są ich rodzaje i właściwie po co je stworzono. Czym są normy żywieniowe Zwykle dla przeciętnego Kowalskiego nie mają znaczenia, nie sięga po nie, nie używa, często też nie ma o ich istnieniu żadnego pojęcia. Jednak dla…

Współczynnik PAL, CPM, PPM

Zauważyłam, że posty związane stricte z dietetyką jako nauką i kierunkiem studiów cieszą się dużym powodzeniem, dlatego dziś zaserwuje Wam kolejny post z cyklu podstaw dietetyki. Nie będzie to nic odkrywczego dla ‚dietetycznych weteranów’, ale pewnie na początku przygody z dietetyką będzie to przydatna wiedza. Podstawowa Przemiana Materii Zacznijmy od rozwinięcia skrótu PPM, jest to nic innego…

Mrożenie żywności

Pewnie każdy z nas jest w stanie wytłumaczyć czym jest mrożenie. Jest to proces, który można by opisać skomplikowanymi technicznymi słowami, ale myślę, że na potrzeby naszego bloga wystarczy stwierdzenie, że zamrażanie żywności jest sposobem konserwacji, który ma przedłużyć żywotność żywności, zapobiec psuciu i rozwojowi drobnoustrojów. Mrożenie a wartość odżywcza produktów Mrożenie to dobry sposób…

Co jesc na kolacje

Bardzo często dostaję od Was to pytanie, dlatego postanowiłam odpowiedzieć na nie w formie posta. Jeśli Was ten temat interesuje, to zapraszam : ) Zacznijmy może od tego, czy kolacja w ogóle jest potrzebna? Ja wyznaję zasadę, że w większości przypadków tak. Rezygnacja z kolacji nie jest najlepszym pomysłem, gdy wstajemy bardzo wcześnie, przez co…