CIASTO DYNIOWE Z KAKAO

Do przygotowania ciasta w okrągłej foremce ( 21 cm) potrzebujemy:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • pół szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżki kakao,
  • polewa czekoladowa – roztopiona gorzka czekolada,
  • ew. posiekana gorzka czekolada.

Ciasto dyniowe przepis

  1. Dynię (pół małej lub ¼ dużej) obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut  – aż zmięknie. Gdy ostygnie, miksujemy ją na gładką masę.
  2. Suche składniki takie jak : mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda, cynamon, posiekana czekolada wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, w drugim naczyniu miksujemy na wolnych obrotach jajka z olejem, potem dodajemy dynię,miód i dalej miksujemy.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy masę jajeczno – dyniową i ponownie miksujemy.
  4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut(jeśli używamy większej formy, czas pieczenia powinien być krótszy). Gdy ciasto ostygnie można polać je roztopioną gorzką czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.